10 популярни мита за инвестициите в злато

07/09/2022г. | Финанси
10 популярни мита за инвестициите в злато

С нарастването на инфлацията осезаемо нараства и интересът към златото. Според анализаторите ръстът на покупките на благородния метал с инвестиционна цел е драстичен за последната една година. Предвид факта, че все още няма оптимистични изгледи инфлацията да спре да се покачва, вероятно и тенденцията да се търси именно този инвестиционен продукт ще остане трайна в близките месеци, а може би и години. 

Всъщност, през годините златото винаги е бил един от най-предпочитаните финансови активи. Това е допълнителна причина мнозина да заложат именно на него за запазване на спестяванията. Проблемът се крие във факта, че начинаещите в инвестирането в злато невинаги са добре запознати с тематиката и нейната специфика, преди да предприемат конкретни действия. 

Особено опасни са популярните митове, които все още битуват във връзка с инвестирането в злато. Те са често срещани в интернет, откъдето хората главно черпят информация не само по финансови, а по всякакъв тип въпроси. 

Нашата задача днес е да разбием тези митове. Това ще ви помогне да придобиете реална представа и по-висока степен на информираност по отношение на златото като инвестиционен продукт. 

Инвестирането в злато е подходящо само за заможни хора 

Мнозина дори не се замислят да инвестират в злато, бидейки заблуждавани, че не могат да си го позволят. Според тях инвестиционното злато нито е достъпно, нито евтино, за да си го купят. Грешно е да се мисли така, защото истината е, че и с малко средства можете да се сдобиете с благородния метал с цел инвестиция. Всъщност, има и доста малки като грамаж златни кюлчета, в които да инвестирате и незначително, но все пак налично количество парични средства. 

Грамажът на инвестиционното злато определя неговата цена 

Това е напълно вярно с едно-единствено изключение. Всъщност, възможно е една златна монета да бъде по-скъпа от друга, въпреки че първата тежи по-малко. Това е случаят, когато златната монета има допълнителна автентична стойност. Обикновено хипотезите са две – тя е или много рядка, или стара, а дори и антика. 

Златото е добър начин да запазим спестяванията си, но не и да излезем на печалба 

Определено, златото е отличен способ да съхраним топящите се спестявания по време на финансова криза и най-вече инфлационни икономически условия. Причината е, че за разлика от парите, които се обезценяват, благородният метал поддържа една относително стабилна цена. 

В някои конкретни случаи и при определени условия обаче инвестирането в злато може да ви донесе и печалба. Напълно възможно е да излезете на плюс, но обикновено това се случва в по-дългосрочен план. 

Покачването на лихвения процент се отразява зле на цената на златото

Този мит намира широко разпространение напоследък. Той се свързва с плановете на Федералния резерв да увеличи основния лихвен процент през идната 2023-та година. За определен кръг от инвеститори това е тревожна новина по отношение на голямото количество злато, което са закупили. 

Всъщност, в исторически план този мит е изцяло опроверган. Ако погледнем назад във времето нарастващите лихвени проценти почти не оказват влияние върху цената на златото. Или поне това влияние е незначително. За справка, можем да си спомним началото на 70-те години на миналия век. Въпреки покачването на лихвените проценти, цената на златото не само че не спада, ами дори и се увеличава (с близо 60%). 

Не е добре да притежавате физическо инвестиционно злато 

Скептиците по отношение на инвестирането в злато много обичат да казват, че е по-добре да се инвестира в златни фючърси. За тях притежанието на физическо злато е твърде демоде. Истината е, че инвестицията в кюлчета и монети е изключително практично. То ви дава свободата да го разменяте и продавате в неотложни спешни моменти максимално бързо и лесно. 

Всяко злато е инвестиционно 

Златото е вид метал от благороден тип. Той е и химичен елемент от Менделеевата таблица. Златото е и суровина, която се използва не само в сферата на бижутерията, но и в електротехниката, медицината и дори хранително-вкусовата промишленост. Златото е инвестиционен актив, но не винаги, а само и единствено при точно определени условия. 

Инвестиционното злато съществува в следните две форми – златно кюлче и златна монета, стига тя да е сечена след 1800-та година. С други думи, златната коронка за зъб, златните обеци и дори златният медал от спортно състезание не са предмети, в които можете да инвестирате, за да запазите вашите спестявания с възможността да спечелите от тях на по-късен етап. Информирайте се за още интересни факти за златото, за да разберете повече за него като за благороден метал и като инвестиционен продукт. 

Трудно е да се инвестира в злато 

Всъщност, истината се крие в обратното твърдение. Покупката на физическо злато за инвестиция е изключително лесна и бърза процедура. Тя ще ви отнеме малко време и едва ли ще ви затрудни. Инвестирането в акции и облигации е далеч по-сложен процес. За него са ви нужни много повече опит, а и да черпите постоянно нова информация за движението на финансовите пазари. 

По-лесно е да се притежава пари, отколкото злато 

Както вече споменахме, златото е начин да предотвратим обезценяването на спестяванията си. Това твърдение обаче се използва за предимство само в определени икономически условия, каквито са сегашните, тоест на инфлация или друг тип финансова криза. 

Златото е по-добрият начин да съхранявате богатството си обаче и по друг критерий. Всъщност, едно малко златно кюлче съдържа в себе си стойност, която се равнява на голямо количество пари. Те се съхраняват по-трудно, докато инвестиционното злато може да се държи на безопасно място както у дома, така и в сейф. 

Инвестирането в злато е рисково 

Всякаква форма на инвестиция съдържа в себе си определена степен на риск. Но когато инвестираме в злато, всъщност, рискът е минимален. Причината е, че то има относително постоянна цена, която се поддържа във времето. При акциите и облигациите, а особено при криптовалутите, рискът е много по-голям и той се променя постоянно, а и се влияе от много повече икономически фактори. 

Ако инвестираме в злато, не е добре да инвестираме в други финансови активи

Точно обратното. Златото всъщност стабилизира и придава повече сигурност на инвестиционното портфолио. Финансовите експерти дори препоръчват на хора с акции и облигации, да разполагат и с кюлчета или моменти. Те на практика правят инвестиционното портфолио много по-рентабилно. 

Ако имате нужда от допълнителна информация или насоки по отношение на инвестирането в злато, не се колебайте да се свържете с нашите консултанти. Екипът на Лимар24 винаги е на ваше разположение, в случай че имате въпроси или необходимост от разяснения. 

Ние гарантираме бързи и лесни процедури за покупка на инвестиционно злато. Ако смятате, че имате интерес към този тип финансов актив, разчитайте на Лимар24.