6 начина да разпознаете фалшивото злато

13/05/2024г. | Финанси
6 начина да разпознаете фалшивото злато

През последните години златото започна да придобива все повече популярност като средство за инвестиране. В началото на година металът достигна рекордно висока цена, което накара доста хора да преосмислят своите планове за вложения. Интересът към него обаче не спира да расте и да привлича все повече нови и нови инвеститори. Именно големият интерес носи със себе си и много повече злоупотреби с качеството на предлаганото злато. Фалшификатите са навсякъде и затова, ако сте решили да закупите дори малко количество от жълтия метал било то като бижу, или като инвестиция, то трябва да бъдете много внимателни в това какво точно купувате.

В следващите редове сме ви приготвили няколко лесни начина, по които можете сами да разберете дали човекът срещу вас иска да ви измами или ви предлага качествен продукт. Продължавайте да четете, за да разберете как да разпознаете фалшивото злато от истинско стойностното!


  1. Търсете числов печат

Сигурни сме, че сте забелязвали дребни цифрички на закопчалката на някое колие, от вътрешната страна на пръстен или някъде другаде по повърхността. Тези числа всъщност са знак за качество, показвайки съдържанието и производителя.Така сами можете лесно, още от първия поглед да разберете дали даден метал е качествен или е менте. Вариантите за измерване на чистотата на златото за два - карати и проби. Колкото по-чист е метала, толкова по-големи за стойностите на цифрите, гравирани върху него.

Пробите се измерват като части от 1000, т.е. ако видите изобразено например числото 585, това означава, че в метала има 58,5% чисто злато, а останалото са примеси.

При каратите означенията показват степента на чистота започвайки от 8. Те се бележат с цифра и буквичката “k”, показваща “карат” - 8k, 12k, 16k, 24k, като за най-чисто се счита 24-каратовото злато.

Естествено, тези печати са лесни за фалшифициране и затова не може изцяло да се доверите на тази проверка, но все пак, ако цифричките липсват, то може да сте сигурни, че металът е фалшив.


  1. Буквени означения

Подобно на числата, буквените печати също ни дават важна информация относно чистотата и региона на производство на златния метал. Ако срещнете някое от следните означения:

то това е знак, че бижуто или монетата, която купувате не са произведени от истински чист метал, а само са позлатени. Всяка от тези маркировки показва фалшивостта на златото.


  1. Тестове за оригиналност

Златото е немагнитно. Затова, ако разполагате със силен магнит, лесно може да експериментирате дори в домашни условия и да разберете дали притежавате истинско или фалшиво злато. Обърнете внимание на това, че метали със златно покритие също има вариант да не реагират. Затова не може изцяло да се доверите на подобен тест за качество, но все пак може да имате полезни резултати.

Плътността на златото е голяма и ако дори малко парченце от него бъде поставено в съд с вода, то веднага би следвало да потъне. Фалшивите метали са по-леки и това ги кара да изплуват на повърхността на водата.

Поради своята киселинност, оцетът е добър вариант да видите дали металът ще реагира с течността. Няколко капки са напълно достатъчни, за да разберете дали вашето злато е истинско или не. Ако металът промени цвета си, то значи че притежавате фалшификат. Ако златото остане непокътнато от оцета, тогава можем да кажем, че е истинско.


  1. Следи от износване

Ако имате златно бижу, което носите постоянно, лесно ще забележите дали то е оригинално или не. Ако металът е фалшив, то под златното покритие ще започнат да се прокрадват различни тъмни нюанси, които ясно ще ви сигнализират, че притежавате фалшификат. Ако не ви се чака и искате веднага да се убедите в стойността на златото, то загрейте метала между дланите си и леко започнете да търкате. Ефектът би бил същия - поява на различни от златни нюанси по повърхността на метала


  1. Тежестта е ключова

Златото, както споменахме е много плътен метал, което оказва влияние и върху неговото тегло. Ако притежавате парче истинско злато, то сравнете теглото му с това, за което се съмнявате. Ако усетите значителна разлика, то със сигурност имате менте в едната ръка. Този метод е много добър за разпознаване на фалшиви монети и кюлчета.


  1. Доверете се на професионалист

Ако сте получили златен подарък, независимо дали е бижу или някоя инвестиционна находка, съветваме ви да се допитате до професионален ювелир. Инструментите, с които разполага и набитото око, което има един опит човек в сферата със сигурност би ви донесло качествена оценка на метала и неговата стойност.

Говорейки за златни бижута, спокойно можем да кажем, че има доста сполучливи реплики, неразличими за невъоръжено око. Така че спокойно може да се възползвате от някое бижу, наподобяващо истинско злато, ако целта е просто да допълните официален аутфит за някое събитие.

При инвестиционното злато обаче, нещата с фалшификатите са доста по-строги и трябва да обърнете голямо внимание на това от къде и какво точно купувате. Доверявайте се само на доказани в бранша дилъри и направете собствена проверка на стойността, за да не се окажете измамени. Ние от Лимар гарантираме висококачествени златни инвестиции - разгледайте каталога ни и се убедете сами!