Дизайн и изработка на сребърни кюлчета: Изкуството на благородните метали

20/05/2024г. | Финанси
Дизайн и изработка на сребърни кюлчета: Изкуството на благородните метали

Среброто, познато на света от векове, първоначално е било използвано като основно платежно средство. С годините обаче неговата функция се изменя и употребата му като валута изчезва, а на преден план излиза стойността му като средство за съхранение и инвестиция. Въпреки че златото продължава да оглавява повечето класации, търсенето на среброто не спира да расте и монетите и кюлчетата от сребристия метал да привличат все повече инвеститори. За да стигне до формата, в която го познаваме обаче, среброто, както и другите благородни метали, трябва да минат през редица процедури. Нека разгледаме какви са основните стъпки по изработката на сребърни кюлчета преди да достигнат до нас в перфектно състояние.

Ако сте от хората, които се интересуват от различни варианти за инвестиция или просто искате да научите нещо ново, останете с нас докрай!


Как се произвеждат сребърни кюлчета?

Пътят на среброто започва с добиването му от сребърни мини, най-често под формата на слитък или пръчица. Много малко хора знаят, че мините за добив на чисто сребро всъщност са ограничени и това води до добиването му като страничен продукт на злато, олово или други метали. Добитата от мините руда се преработва, за да се получи чист метал като това се случва чрез топене. Разтопеният метал се излива в калъпи от отливката се получават слитъци и кюлчета. Всеки слитък разполага с етикет с основна информация, като тегло и име на производителя.

Според технологията на отливане могат да бъдат разграничени два вида кюлчета - отлети и отсечени. Нека разгледаме какви са предимствата на всеки от тези два вида малко по-подробно.

Леяни (отливани) кюлчета

Методът тук всъщност е доста лесен - разтопеното сребро се излиза в калъп с желаната форма и след като изстине се изважда и претегля. Важно е след като бъде извадено от отливката да се измери дали съдържа нужното количество сребро. Накрая, върху самото кюлче се поставя печат, който дава информация за името на рафинерията, теглото и чистота на среброто. По желание може да се добави още информация като сериен номер например, за да се удостовери автентичността.

При този метод на отливане, кюлчетата са с по-грубо и матово покритие, в сравнение с официално изработените в монетния двор. При отливката е почти невъзможно да се получат две напълно идентични кюлчета, винаги има леки разлики при самото изваждане.

Най-често леенето се използва при получаване на по-големи кюлчета, тъй като е по-рентабилно за банките и инвеститорите. За такива от 100 или по-малко унции в повечето случай се прилага методът на пресоване или изсичане.


Ръчно леене

По-рядко срещан, но доста по-ценен метод, е ръчното леене на среброто. Докосвайки всяка форма по-отделно и добавяйки ѝ индивидуален щрих, този метод води до получаване на различни и уникални форми, които много от инвеститорите предпочитат именно заради отличителните белези на ръчното майсторство. Тези кюлчета са чудесен избор за хора, които обичат различното и имат нюх за истинската стойност на ръчното производство.


Сечени / пресовани кюлчета

При този вид производство температурата на нагряване не надвишава тази на топене. Първо се оформят сребърни заготовки - по-големи сребърни парчета, които се поставят в машина за пресоване. Чрез натиск върху заготовката и помощта на предварително зададена матрица се отбелязва желания дизайн, който е с лъскаво покритие за разлика от отлетите кюлчета.

Това е метод, който се използва за производство на по-малки кюлчета, тъй като е бърз и сравнително евтин процес. Именно големината на самите кюлчета и предпочитанията на самия инвеститор са определящи за методът, който ще е най-подходящ при производството.

Те имат допълнителна естетическа и практическа привлекателност, тъй като изсечените кюлчета обикновено се продават в удобни ламинирани портфейли, които имат двойна цел - да предпазват кюлчето от повреда и да съдържат отпечатани данни за сертификация.


Дизайн на сребърните кюлчета

Формата, в която най-често се срещат сребърните кюлчета е правоъгълна като върху предната част в повечето случай се срещат различни маркировки. И тук не говорим нито за серийни номера, нито за име на производителя. Става дума за цели изображения, ликове и какво ли още не, които придават допълнителна историческа и колекционерска стойност на среброто.

Инвеститорите, които купуват сребърни кюлчета с различни теми, не само придобиват материален актив, но и поемат в ръцете си част от историята на минали събития, насърчавайки по-задълбочено разбиране и възхищение от различни събития, които са оформили нашия свят.

Не забравяйте обаче, че фактори като чистота, тегло и спот цена на среброто са от решаващо значение за неговата стойност. Всички други допълнителни елементи само могат да я покачат, но ако самият метал не е качествен, дизайнът не би имал такава роля.


В крайна сметка производството на сребърни кюлчета е изкусен процес, който изисква прецизност от самото начало, без значение дали завършва с ръчна или машинна обработка. А дизайните, с които може да се сдобиете стават все по-различни и ценни. Затова обмислете добре инвестирането си в сребърни активи и сме сигурни, че няма да съжалявате. Разгледайте нашите
предложения за инвестиции и направете своя избор.