Най-популярните автомобилни застраховки у нас

15/05/2023г. | Застраховки
Най-популярните автомобилни застраховки у нас

Застраховките са важна част от живота ни и автомобилните застраховки не са изключение. Те предоставят защита на имуществото и финансите ни в случай на непредвидени ситуации на пътя. В България има различни видове автомобилни застраховки, които могат да бъдат избрани в зависимост от нуждите и предпочитанията на всеки един шофьор и собственик на автомобил. В този материал ще разгледаме трите най-популярни автомобилни застраховки у нас, както и най-важните неща, които трябва да знаете за тях.

Гражданска отговорност

Едва ли някой активен шофьор би се изненадал, че започваме със застраховка “Гражданска отговорност”. Добре известен факт е, че тя е задължителна за всички моторни превозни средства, регистрирани в България. Гражданската отговорност е застраховка, която предлага защита за възможните щети, които бихте могли да причините на трети лица при пътуване с автомобил. Това включва потенциални материални щети и/или разходи за лечение на пострадали.

Поради задължителния характер на този тип застрахователна полица, мнозина автомобилисти се интересуват от въпроса как се формира нейната цена и как могат да намерят най-добрата сделка. Цената на застраховката се формира до голяма степен от вида и характеристиките на превозното средство - например мощност, обем и вид на двигателя, година на производство.

Друг важен фактор е населеното място, в което е регистриран автомобилът. Например, разликата в цената на застраховка ГО за един и същи автомобил, регистриран в гр. Пловдив и гр. Омуртаг би могла да достигне до 25 лв., в зависимост от политиката на застрахователя. Един от най-лесните начини да откриете най-добрата оферта за вашия автомобил е да използвате калкулатора на Лимар24.

Автокаско

Застраховката Автокаско е вид застраховка, който осигурява покритие за различни рискове, свързани с притежаването на МПС. Тази застраховка осигурява покритие за щети, които могат да бъдат причинени вследствие на пожар, природни бедствия (като градушки), кражба (на самия автомобил или оборудване, инсталирано в него), вандализъм, технически проблеми или произшествия на пътя. За разлика от задължителната ГО, при автокаското обезщетението се дължи на притежателя на полицата.

Този тип застраховка може да се раздели на два основни вида - „пълно каско“ и „частично каско“. При пълно каско застраховката осигурява покритие за всички рискове, докато частичното каско покрива някои от тях, като например щети, причинени на автомобила при удар с друго превозно средство или при падане на предмети върху него.

При избора на застраховка Автокаско се вземат под внимание различни фактори като възрастта на водача и автомобила, опита на водача при управление на МПС, броят на предшестващите щети, както и стойността на автомобила. Тези фактори влияят на цената на застраховката и важно е да се намери оптималното решение, което ще предостави необходимото покритие за рисковете, свързани с автомобила.

Застраховката Автокаско е отлична инвестиция за всеки притежател на МПС. Тя осигурява и спокойствие за собственика, че в случай на щета или загуба на превозното средство вследствие на непредвидени обстоятелства, той ще получи справедлива компенсация. Именно това е и причината за нейната голяма популярност у нас.

“Помощ на пътя”

Позната още под името “Асистънс”, тази застраховка предоставя помощ на шофьорите при непредвидени ситуации на пътя, вследствие на които автомобилът не може да продължи своето движение. Това включва повреди и аварии по самия автомобил, както и пътнотранспортни произшествия. Тъй като този тип застраховка не е задължителна и съответно не е регулирана административно, покритието би могло да варира в известни граници.

Застраховката "Помощ на пътя" най-често предоставя своевременна помощ от специализирани фирми, които могат да асистират при отстраняването на проблемите или да осигурят транспортиране на автомобила до близък ремонтен център. Тя би могла да включва услуги, като ремонт на превозното средство на място, смяна на гума, транспортиране на до близък автосервиз, превоз на пътници и багаж от мястото на авария или инцидент, настаняване в хотел при необходимост и др.

Застраховката "Помощ на пътя" се предлага за различни видове превозни средства, например леки и товарни автомобили, каравани, мотоциклети и др. Стандартният срок за нейното сключване, както и при другите 2 вида застраховки е 1 година. “Помощ на пътя” обаче се предлага и за по-кратки срокове, например 15 дни, 1, 3 или 6 месеца. Това е отлична опция, в случай, че искате да застраховате превозно средство, което използвате активно само в определен период от годината, или пък ви предстои по-дълго пътуване и искате да имате спокойствието, че сте защитени от широк спектър рискове. При избора на застраховка е важно да проверите какъв е обхватът на нейното покритие, като например дали включва карането на заместителен автомобил или хотелски настанявания в случай на необходимост.

В заключение можем да кажем, че изборът на подходяща комбинация от застраховки е от изключителна важност за всеки притежател на моторно превозно средство. Надяваме се, че успяхме да ви помогнем да разберете разликите между най-популярните автомобилни застраховки у нас, за да можете уверено да направите избора, който най-добре отговаря на вашите нужди. Не забравяйте, че превенцията е винаги най-добрата стратегия, затова поддържайте своя автомобил в изправност, бъдете внимателни и разумни на пътя, за да сведете до минимум риска от злополука. Лимар24 ви пожелава приятни, спокойни и безаварийни пътешествия!