Търговията с турска лира: Топ 5 стратегии за успех

09/01/2024г. | Финанси
Търговията с турска лира: Топ 5 стратегии за успех

Още в края на 2018-та година стартира драстичният спад в стойността на турската лира. Макар няколко месеца по-късно местната валута на нашата южна съседка да се стабилизира до известна степен, по всичко личеше, че това е временно облекчение за тамошните финансови експерти. Същевременно това беше добра новина за инвеститорите, които обичат да търгуват на пазара с активи.

Търговията с турска лира продължава да е приоритет на много ентусиасти на борсата и днес. Редуцирането на нейната стойност спрямо долара не е нито временно, нито окончателно и с пасивни стойности явление. Движението на турската местна валута нагоре и надолу е начин много инвеститори на финансовите пазари да натрупат солиден капитал. Но само и единствено ако знаят как да го направят, разбира се. 

В случай че вие сте начинаещи, е възможно да имате нужда от малко насоки и съвети за успех. Вижте нашите 5 изпитани стратегии за търговия с турската лира. 


Стратегия 1: Следете валутните съотношения

Постарайте се да бъдете постоянно информирани за основните двойки валути, чийто главен герой е именно турската лира. Ежедневно (за предпочитане по няколко пъти) следете съотношението ѝ с американския долар, японската йена и еврото. Всяко движение може да е сигнал за ново действие от ваша страна. Дори да сте начинаещ инвеститор, вие вероятно сте напълно наясно, че колкото и малко да е едно движение, добрата сделка може да ви донесе солидни печалби. 

Преди покупка и продажба е препоръчително да се уверите, че не влизате в сделка по време на неликвиден период. Ако го направите, ще заплатите излишна премия. Този съвет е изключително ценен по време на силна волатилност на пазара. 


Стратегия 2: Управлявайте внимателно риска 

Винаги бъдете нащрек, докато сред активите си имате голяма сума турски лири. Причината е, че нейните колебания представляват сериозен финансов риск за по-невнимателните, но и потенциална лесна печалба за щателно следящите икономическите новини. По-конкретно от съществено значение за вас е да обмислите специализираните инструменти за трейдъри. 

Тази идея не бива да се подценява и от най-опитните инвеститори на пазара. С тези помощни инструменти ще можете в реално време не само да получавате ценна информация, но и да променяте общата си стратегия за успех при нужда. За нас е важно да ви напомним да избирате правилно инструментите, които ще използвате. Голяма част от тях обещават колосални печалби в кратки срокове. Реалните приходи обаче пристигат от умната сделка. Инструментите са само метод за по-ефективно проследяване на пазарите, включително и навременното получавате на най-важната и ценна за сделките информация. Посъветвайте се с по-опитен трейдър за подходящ софтуер, който може наистина да ви помогне във вашето начинание. 


Стратегия 3: Обърнете в името на бизнеса и лични нужди

Съвсем не е излишна и стратегията директно да се възползвате от падението на турската лира. Стотици обикновени българи, които дори не са се занимавали с инвестиция, се възползваха от натрупаните си лири, за да пазаруват в южната ни съседка. Не е задължително обаче да похарчите финансовите си активи. Съвсем спокойно с тях можете да захраните страничния или основния си бизнес. 

Важно е обаче да внимавате в какво и как обменяте турските лири. Винаги преглеждайте основните двойки – долар, евро и други – преди да направите финансовата си сделка. При нужда, можете да се обърнете и към професионалист за консултация. Когато насреща имате експерт не само по финансовите пазари, но и в бизнес средите, бихте могли да излезете на голяма печалба, та макар и тя да се отрази в края на годината за вашата компания или малка семейна фирма. Не подценявайте професионалните съвети както от хора извън вашата сфера на дейност, така и на хора, които също като вас се занимават с инвестиции. 


Стратегия 4: Използвайте средното движение за определяне и ограничаване на риска

Можете да използвате 100-дневното и 200-дневното средно движение на основните двойки валути, включващи турска лира, за да определите и ограничите риска си. С големите движения, на които станахме свидетели напоследък, трейдърите бързо успяха да натрупат големи капитали, които междувременно успешно инвестираха в други активи, включително злато

Можете да определите и ограничите риска си в зависимост от новинарския поток, следящ икономическото състояние на Турция. В бъдеще тези нива на средноаритметичното движение ще бъдат отлични точки на 1-часовите, 4-часовите и дневните графики, където да намерите подходящи места за влизане и разумни места за поставяне на вашия стоп със сделките. Ние съветваме по-неопитните сред вас да не чакат до последния момент за финализирането на активността спрямо по-резките движения с лирата. Това може да ви спести много неприятности и неочаквани загуби. 


Стратегия 5: USD/TRY – най-важната двойка за следене 


И тъй като споменахме основните двойки, при търговия с турска лира USD/TRY определено е ключовата стойност, на която трябва да наблегнете в редовните си прегледи на икономическите новини и движението на финансовите пазари. Причината е, че по-популярната според някои EUR/TRY е значително по-ликвидна за търговия от USD/TRY. Кризата на турската лира оказва влияние върху двойката EUR/USD поради сумата от финансиране, която банките в Европа са предоставили на Турция. 

Големият риск представляваше хипотезата, в която лирата става по-слаба, а турските банки и институции – готови да дефаултират по заемите, които са взели от европейските банки. Стана така, че еврото загуби стойност спрямо лирата. Следователно, разумният ход при поредна турската криза е да се открие къса позиция на EUR/USD. Последната е с по-висока ликвидност от USD/TRY, защото е една от най-търгуваните в света, а и има значително по-нисък спред. Рисковете също са по-лесни за изчисляване при EUR/USD в сравнение с USD/TRY. 

Търговията с чуждестранни валути е нелеко, но не и невъзможно начинание. Ако вие сте в началото, използването на спада в стойността на турската лира би било отлично начало за вашата инициатива. Разбира се, и при нея постоянното следене на информационния поток и малките сделки в началото са от съществено значение за вашия финансов стабилитет.

Освен да се образовате постоянно по темата, ние напомняме, че важна роля играе и брокерът, през който извършвате вашите сделки. Limar продължава да е ваш надежден партньор в това отношение. При нас инвеститорите се чувстват на сигурно място и то не само когато става дума за търговия с чуждестранни валути, но и при сделки с други активи.