Високата инфлация срещу златото – Исторически преглед

29/07/2022г. | Финанси
Високата инфлация срещу златото – Исторически преглед

Златото е една от най-добрите защити по време на тежки времена в условията на геополитическа криза, макроикономическа нестабилност и инфлацията. Инвестиционният благороден метал се е доказал като отлично средство не само за печалба на допълнителни средства, но и за съхраняване на стойността им в лицето на топящите се ваши спестявания във времена на стремглаво обезценяване на парите. 

И тъй като в момента се намираме в условия на растяща инфлация, редно е да обърнем внимание на значението на златото именно в такъв икономически период. Още повече, че той е актуален не само по нашите географски ширини, но и в международен план. А това безпрецедентно още повече увеличава интереса на хората към благородния метал. 

Златото придобива инвестиционен характер още от древността

Златото е класически инвестиционен продукт. Той е такъв от далечни незапомнени време. Благородният метал започва да проявява своя инвестиционен характер още преди да е имало финансови пазари или каквито и да е брокери и борси. В миналото знатните семейства са предавали своите богатства от поколение на поколение именно под формата на злато. Те са били наясно, че за разлика от всяка фиатна валута или друг тип богатство само златото успява да задържи своята стойност максимално стабилна през годините. 

Златото като инвестиция в съвременните дни – кога започва всичко?

През 1971-ва година традиционната семейна вечер на американците е прекъсната заради важно съобщение. По телевизията е прекратено популярното ТВ шоу Bonanza. Причината е важният анонс на президента Ричард Никсън. В обръщение към страната си той заявява, че от следващия ден спира конвертируемостта на щатския долар в злато. 

Малко по-късно от популярното списание Wall Street Journal описват това решение на Никсън като най-значимо в неговата кариера, защото променя не само американската действителност, но и цялата международна финансова система. 

Това се случва преди повече от 50 години, но събитието продължава да указва влияние и на днешните икономически условия. С решението си Никсън на практика официално утвърждава факт, който дотогава е касаел главно големите финансисти, а именно, че златото е най-доброто оръжие срещу инфлацията.

След управлението на Никсън в действителност настъпиха години на инфлация. Но наред с нея започна и паралелно покачване на цената на златото. По този начин финансовите анализатори затвърдиха своята позиция, че благородният метал е най-сигурното решение за съхранение на спестяванията при рязък спад на цената на парите. 

В днешни дни редица експерти в областта потвърждават, че на практика златото абсолютно никога не се е проваляло в защитните си функции срещу инфлационните условия. 

Скорошен доклад на гръцки икономисти дори проследява тази роля на благородния метал. В документа се посочва, че в САЩ и Турция, където обичайно инфлацията е в много по-големи размери от останалите точки на света, златото е отличен хедж инструмент и „страхотно убежище“ за спестяванията на хората. Добавя се и твърдението, че благородният метал е отличен инвестиционен актив не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план. Това позволява на домакинствата и големите компании да се справят в период на инфлация и в случаите, когато тя продължи доста години напред във времето. 

Между другото, подобна е и прогнозата на финансовите експерти днес. Те смятат, че разрасналата се в момента инфлация в световен мащаб няма да си отиде твърде скоро. Ето защо е напълно логично и нормално да виждаме рязкото покачване на цената на златото – понякога дори и на ежедневна база. 

Ако имате интерес към подобен тип инвестиции и сте решени да спасите спестяванията си по разумен начин в съвременните икономически условия на инфлация, покупката на физическо злато е повече от отлична идея. Свържете се с вашия финансов консултант или потърсете съдействие директно при брокера, опериращ с благородни метали за повече информация и детайли.