Марокански дирхам

MAD Купува Продава
0.175
0.22

Калкулатор

Последно обновяване на курса: 15.06.2024 16:23:48ч.

Заповядайте в наш офис Свържи се с нас
Купюри за всекидневна употреба

В ежедневието за предпочитане са малките банкноти от 10, 20 и 50 MAD. Затова е препоръчително купюрите от 100 и 200 марокански дирхама да се изпозлват само при необходимост от по-големи суми в наличност или при извършване на плащания на стоки и услуги с голяма стойност.

Заместваща валута

Местаната валута в Мароко е мароканският дирхам, но еврото е най-използваната чуждестранна валута, следвана от щатския долар. Важно е да се знае, че сингапурският долар, австралийската и новозеландската валута, както и гибралтарските или северноирландските банкноти са почти невъзможни за осребряване. 

Лимити за внос и износ

Пренасянето на парични средства през границата на Република България за или от трета страна:

(Извадка от Валутния закон, приет на 08.09.1999 година от Народното събрание)

(1) Пренасянето на парични средства в размер на 10 000 евро или повече или тяхната равностойност в левове или друга валута за или от трета страна подлежи на деклариране пред митническите органи.

(2) При пренасяне на парични средства в размер на 30 000 лв. или повече или тяхната равностойност в друга валута през границата на страната за трета страна лицата предоставят и удостоверение от компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите за липса на задължения или документ, удостоверяващ, че лицето не е вписано в регистъра на Националната агенция за приходите.

(3) При пренасяне на парични средства за трета страна в размер на 30 000 лв. или повече или тяхната равностойност в друга валута чуждестранните физически лица декларират пред митническите органи само вида и размера на пренасяните парични средства, когато стойността им не надвишава предходно декларираните парични средства.

(4) В случаите на основателни съмнения или данни за незаконни дейности,свързани с пренасянето на парични средства в размер по-малко от 10 000 евро или тяхната равностойност в левове или друга валута, митническите органи могат да извършват контрол на физическите лица, като изискват от лицата да предоставят информация, свързана с тези средства.

 • Мароканският дирхам е официалната валута на Мароко. Съкращението за валутата е „MAD“ или „Dhs“. Издава се от Централната банка на Мароко, известна още като „Bank-Al-Maghrib“. 

 • Това е фактическата валута в Западна Сахара, което означава, че не е законно платежно средство, но все още се използва от по-голямата част от населението. 

 • Банкнотите в обращение са както от хартия, така и полимерни. 

 • Първите бележки от дирхам са отпечатани върху стари франкове. Когато първият модерен дирхам е въведен за първи път през 1960 г., банкнотите от 100 и 50 дирхама са били напечатъни върху оригиналните банкноти от франк. 

 • Множественото число на „дирхам“ е „дарахим“, тъй като на арабски преобразуването е малко по-различно, отколкото на английски език. В туристическите обекти като Казабланка, местните жители са свикнали да чуват английската или френската версия на думата. 

 • През 18-ти век мароканската валутна система използва испанската монетна система като отправна точка. Това е довело до общи алтернативни имена на дирхама, включително „дуро“, които все още могат да бъдат чути на пазарите в Мароко.

 • Върху всяка от банкнотите е отпечатан ликът на настоящият крал на Кралство Мароко.

 • От 1987 г., купюрите включват крал Хасан II, но след неговата смърт през 1999 г., е създаден нов дизайн с неговия наследник Мохамед VI през 2002 г. 

 • Процесът на отпечатване е индиректен, с помощта на специална машина с висока точност, позволяваща едновременно отпечатване на задните и предните детайли на банкнотите. Този процес също така позволява отпечатването на определени елементи за сигурност, както и шаблони за антикопиране и такива, предназначени за хора с увредено зрение.

 • Печатът под високо налягане позволява отпечатването на много фини линии и повдигнати части с тактилен ефект, което придава на банкнотите естетичен вид и представлява елемент на безопасност, лесно разпознаваема от обществеността.

В дизайна на купюрите са включени и оптически променливи ефекти, уникален сериен номер на всяка банкнота и е нанесен лак, специално проектиран да ги предпазва и да им придава по-голяма трайност и издръжливост.

 • Деноминация

Мароко има в обращение банкноти от 10, 20, 50, 100, 200 MAD.

 • Емисии в обращение
Банкнота 10 марокански дирхама

Година на издаване: 2005г. и 2013г.

Банкнота 20 марокански дирхама

Година на издаване: 2012г.

Банкнота 50 марокански дирхама

Година на издаване: 2002г., 2009г., 2012г.

Банкнота 100 марокански дирхама

Година на издаване: 2002г. и 2012г.

Банкнота 200 марокански дирхама

Година на издаване: 2002г. и 2012г.

 • Какво може да закупим от Вас?

От Вас може да закупим банкноти oт всички номинали, които са в обръщение, като монетите не са обект на търсене и предлагане.