3-те най-скъпи благородни метала в света

19/02/2024г. | Финанси
3-те най-скъпи благородни метала в света

Както добре знаете, благородните метали са познати на света още от далечното минало. Те са група елементи, които изпъкват пред останалит със своите качества. Най-отличителното им свойство е това, че те са устойчиви на корозия и оксидация, което допринася за тяхната икономическа стойност и голямото търсене в различни направления. Някои от благородните метали са много красиви и податливи на обработка, каквито са например златото и среброто. Други, като платината и паладия, са важни за автомобилната индустрия и допринасят за нейното развитие.

Използвани като щит срещу редица икономически и геополитически промени, благородните метали са едни от най-добрите опции за инвеститорите. Търсенето на тези метали и тяхната роля като инвестиционни активи значително влияят на световните финансови пазари. Но кои всъщност са най-скъпите благородни метали, в които със сигурност си заслужава да инвестираме? Нека разберем!

Родий

Открит през далечната 1804г. от английския учен Уилям Уоластън, родият заема челната позиция сред най-скъпите метали в днешно време. Той представлява сребристо-бял твърд метал от платинената група. Среща се в природата под формата или на чист метал, или на сплав и е един от най-редките метали. Кое обаче го прави толкова ценен и скъп?

      Физични и химични свойства

Родият е сребристо-бял или сребристо-сив метал, който  се отличава по няколко неща от останалите благородни метали. Той е устойчив на корозия и има способността да отразява светлината, подобно на повечето видове сребро. Разликата между двата метала се проявява в това, че родият, за разлика от среброто, не потъмнява с времето. Този метал е изключително инертен, т.е. не си взаимодейства химически с други вещества. Неговото окисление се случва при температура по-висока от 600°C. Тези негови качества го правят чудесен вариант за приложения в различни сфери на индустрията и технологиите.

      Приложение

Заради своите уникални свойства, родият намира своето място в най-различни направления. Едно от основните му приложения е в автомобилната индустрия, където бива използван при производството на катализатори за намаляване на вредните емисии. Родият се среща и при ювелирните изделия, където се използва за добавяне на допълнителен блясък и защита от нараняване и/или потъмняване на бижутата. Благородният метал има принос и към електронната индустрия. Тъй като притежава висока електропроводимост, родият участва и при производството на електрически конектори.

Освен изброените по-горе, забележителна е и помощта на родия в стоматологията и научното оборудване, където устойчивостта му на топлина и различни среди е от особена важност. Накратко, накъдето и да се обърнете, родият има своето приложение и подпомага качеството на производство в множество индустрии.

      Цена

Един от основните фактори, влияещ на високата цена на родия, е неговата рядкост. Голяма част от световните запаси се намират в Южна Африка, придружени от малки количества в Русия и Северна Америка.  Добиването и обработката на метала изискват време и прецизност, което допринася за постоянното му поскъпване. А голямото му приложение го прави все по-търсен за различни сфери на работа, което допълнително оказва влияние върху стойността на метала. Очаква се в бъдеще да има недостиг на благородния метал, тъй като търсенето става все по-голямо, в сравнение с предлагането му.

Платина

Първи сведения за платината има още от Древен Египет, където обаче не била различавана от среброто. Малко по-късно, на пределите на Колумбия, тя започва да се използва за направата на бижута. Тъй като е трудна за преработка, индианците я поставяли върху своите украшения във вида, в който я намирали. На по-късен етап, в началото на 19в. от благородния метал започват да се изсичат монети, които днес имат една от най-високите нумизматични стойности. Къде обаче се корени тайната на платината и какво определя високата ѝ стойност?

      Физични и химични свойства

Платината, също като родия, има сиво-бял цвят. Ковкостта ѝ се доближава до тази на златото, но температурата ѝ на топене е далеч по-висока - над 1700 °C. Наред с това, че е най-тежкият благороден метал, едни от основните свойства, които правят платината толкова ценна, са това, че тя е изключително устойчива на корозиия и окисление. Едновременно с това е много пластична, което е предпоставка за лесната ѝ обработка и деформация в различни форми. Платината е забележима и със своята рядкост - тя е по-трудна за откриване от златото и се намира в ограничени количества в земната кора.

      Приложение

Приложението на платината в индустрията е разнообразно. Както родия, така и тя, се използва в автомобилната индустрия при производството на катализаторите за колите. В промишлената индустрия намира своето приложение в производството на различни химически продукти като лекарства и уреди за борба с рака, тъй като е стабилна и устойчива на високи температури. 

Все пак най-голямото и приложение си остава в бижутерийната индустрия. Ценена заради своята рядкост, дълготрайност и естествен блясък, тя се използва за изработката на най-различни видове обеци, гривни, колиета и др. Платината е сред най-предпочитаните материали при изработката на сватбени и годежни пръстени именно заради вече споменатите издръжливост и блясък.

      Стойност

Говорейки за платината, няма как да не споменем и нейното влияние на световните пазари. Тъй като тя е доста по-рядка за откриване, а търсенето ѝ за различни индустрии е голямо, цената ѝ през последните години е доста колеблива. Доста често именно нейната стойност става обект на различни спекулации.

Като инвестиционен актив, платината е считана за средство за диверсификация на портфейла и защита от инфлация. Влиянието ѝ в различни индустриални и инвестиционни сфери я правят един от най-важните благородни метали в съвременния свят.

Злато

Златото е един от най-добре познатите на света благородни метали. Известно на човечеството от хилядолетия със своята устойчивост и красота, то продължава да бъде сред най-ценните метали и в наши дни. Но знаете ли какво всъщност прави този метал толкова уникален и скъп?

      Физични и химични свойства

Добре известното ни злато, със своя жълт цвят и метален блясък, е символ на богатство и престиж още от Древността. То е меко, гъвкаво и категорично е най-ковкият благороден метал. Тези негови качества позволяват то да бъде разтегляно на тънки листи до степен на прозрачност, която пропуска зеленикаво-синя светлина. Считано е за един от най-инертните материали. Свойствата на благородния метал да издържа на окисление и корозия, също като споменатите по-горе негови събратя, го правят чудесен вариант за изработката на трайни и ценни продукти.

      Приложение

Основното приложение на златото, както може би се досещате, е в ювелирството. Златните бижута безспорно са едни от най-популярните на пазара, не само поради тяхната красота и блясък, а и заради тяхната стойност. Но освен тази традиционна негова приложимост, то намира място и в редица други сфери.

Златото е ключов компонент при изработката на различни видове електроника като мобилни устройства, компютри и др. Тъй като е инертен материал, то е високо ценено в стоматологичната индустрия за различни инструменти и зъбни протези.

Друго, малко по-различно приложение на този ценен метал, е използването му в аерокосмическата индустрия. То се поставя като покритие на различни спътници, скафандри и космически кораби, тъй като отразява инфрачервената светлина и е добър изолатор на екстремни температури.

      Цена

Стойността на златото на световната икономическа сцена е огромна не само заради неговите свойства, но и заради културното му значение през вековете. От миналото до сега то е символ на богатство. В света на инвестициите, златото е считано като един от най-ценните активи, които могат да бъдат сигурно убежище при настъпващи икономически и валутни промени. Дори световноизвестни банки държат част от своите запаси под формата на злато.


Родият, платината и златото безспорно са най-ценните и съответно най-скъпи метали в наши дни. Благодарение на техните химични и физични свойства, те успяват да намерят приложение в редица сфери на производство. А ролята им на инвестиционния пазар става все по-голяма, особено предвид високата инфлация, на която ставаме свидетели в световен мащаб напоследък. Тяхното значение в съвременния свят е неоспоримо и продължава да влияе върху множество сектори в икономиката.