Диверсификация при инвестиционното злато: Защо е важна и как да я практикуваме?

02/02/2024г. | Финанси
Диверсификация при инвестиционното злато: Защо е важна и как да я практикуваме?

Златото често се смята за желан обект за инвестиции. Въпреки това, инвестирането винаги носи определени рискове, които изискват разумен и обмислен подход. Важно е да бъдем информирани и да следим икономическите тенденции и новини внимателно.

Един от често препоръчваните методи за млади инвеститори е диверсификацията, стратегия, която е също толкова важна и при търговията със злато. Днес ще разгледаме какво точно означава диверсификация, как можем да я прилагаме в нашите инвестиционни стратегии и на какво да обърнем внимание при този процес.


Същност на златото като инвестиция 


Златото е благороден метал, който в инвестиционния свят е много повече от лъскаво бижу, с което да блеснем на изискано събитие или парти. За трейдърите той е основен финансов продукт, с който могат да постигнат редица позитиви за своя бюджет. 

Като инвестиционен продукт златото съществува под формата на кюлчета, отличаващи се по грамаж, и монети, които имат добавена стойност, ако са по-редки или тиражът им е бил силно лимитиран. Най-ценният благороден метал обикновено се предпочита от по-неопитните инвеститори по ред причини. 

На първо място, придобиването му става бързо и лесно. Дори през интернет, от надеждния ви брокер, буквално за няколко минути можете да се сдобиете с една унция злато или актуална сечена наскоро юбилейна монета. На второ място, също толкова лесно можете и да продадете този финансов продукт, или пък да го подарите. Собствеността се прехвърля със самото предаване на метала, тоест не изисква сложна документация или участието на специалист. 

Инвестиционното злато в днешни дни е не просто популярен и често избиран, но и надежден финансов инструмент. Причината е, че с него може успешно да се хеджира инфлацията. По-конкретно, златото ви позволява да запазите стопяващите се спестявания. При добър сценарий в бъдеще дори може да ви донесе и печалба. За целта обаче трябва да си изиграете добре картите на финансовия пазар. 


Какво стои зад термина диверсификация?


Един от методите да запазите успешно спестяванията си, но най-вече да спечелите нещо отгоре, е чрез инвестиране в злато на принципа на диверсификацията. Макар този термин да звучи сложно, приложението му, докато трейдвате няма да ви създаде никакви главоболия. Просто трябва да разберете неговата същност. 

Зад понятието диверсификация стои вид стратегия. Тя се прилага на финансовия пазар главно поради една цел – да се редуцира риска за инвеститора. Това обаче е минималната задача на диверсификацията. При разумно инвестиране чрез нея дори можете да увеличите и възвращаемостта на цената, заплатена за златните кюлчета или монети. 

Сама по себе си диверсификацията е въведена от Хари Марковиц. Той е носител на наградата „Нобел“ в категория икономика. Във финансовата наука е добре познат със своята легендарна Съвременна теория на портфейла. 

Именно в портфейла се осъществява самата диверсификация, включително чрез злато. От латински терминът означава „разнообразяване“. Както се досещате, той налага необходимостта от поставяне на няколко по вид продукта във финансовия портфейл. 

Най-лесно експертите обясняват принципа на действие на диверсификацията чрез добрата стара поговорка „Не слагайте всички яйца в една кошница“. Същото важи и за този метод на инвестиране. Според него не е редно да влагате всичките си пари в един продукт – без значение дали ще е злато, акции или друго. Препоръчително е да имате по малко инвестирани средства във всички тях. 


Трябва ли ни наистина диверсификация на портфейла?


Основната идея на диверсификацията при инвестиционното злато е да се създаде баланс във вашия портфейл. Такъв липсва, когато не е предвиден риска между отделните закупени активи. 

Ако диверсифицирате, на практика вие осреднявате възвращаемостта на всички взети заедно финансови продукти. Това се случва, след като някой от тях в дългосрочен план може да понижи значително цената си за сметка на друг, който обаче също притежавате. Рискът винаги е висок, ако притежавате само един финансов продукт, та дори това да е типичното за инвестиционно злато със своята стабилна във времето цена. 

Диверсификацията е наложителна и поради факта, че при нарастването на пазарите и покачването на цената на всеки отделен актив, се стига до невъзможност да капитализирате каквито и да е приходи в дългосрочен период. Именно защото няма как да предвидите с точност кой от продуктите ще понижи или повиши своята стойност, е добре да разпределите това съмнение между няколко такива. 

Диверсификацията буквално подготвя вашия портфейл за различни сценарии в бъдеще. Без значение какви икономически условия ще настъпят, тя ще поддържа баланса на инвестираните от вас средства. Докато наблюдавате промените, вие получавате реална възможност да реагирате на тях адекватно – боравейки с различните финансови активи, които притежавате, за да намалите загубите или да увеличите още повече приходите си. 

Като обобщение можем да споменем, че диверсификацията на портфейл със злато е възможност да лимитирате ефекта на волатилността, която може да му се отрази негативно. Ако разполагате само с акции и те започнат да спадат, няма да има с какво да противодействате на тази загуба. 


Основни съвети при диверсифициране на финансовия портфейл 


Вероятно вече сте се уверили, че диверсификацията при инвестиционното злато е особено важна, за да запазите и увеличите своите активи. Как обаче да го направите най-правилно? Следвайте експертните съвети:

Диверсификацията на златото и поддържането на относително стабилен портфейл е в основата на разумното участие на финансовия пазар с този вид активи. Важно е да я практикувате логично и разумно, но също така и да имате на своя страна надежден брокер. Трейдването през съмнителни финансови къщи и търговци на злато е силно рисково занимание. Съветваме ви да го избягвате, за да избегнете и сериозни загуби, измами и дори неприятности.