Добре ли е да се инвестира в злато по време на криза?

09/11/2022г. | Финанси
Добре ли е да се инвестира в злато по време на криза?

Златото е благороден метал с дълга история на използване като форма на валута, бижута и други декоративни предмети. През последните години златото се използва и като инвестиционно средство. Златото често се възприема като сигурна инвестиция, което означава, че то може да запази стойността си или да я увеличи по време на икономически или политически сътресения.

Когато става въпрос за инвестиране в злато, има много различни мнения. Някои хора вярват, че златото е чудесна инвестиция по време на икономическа криза, докато други смятат, че рискът не си заслужава. И така, каква е истината? Добре ли е да се инвестира в злато по време на криза?

Ето един преглед на плюсовете и минусите на инвестирането в злато по време на криза:

Плюсове на инвестирането в злато по време на криза

1. Златото е средство за предпазване от инфлация.

Инвестирането в злато може да ви помогне да защитите богатството си от инфлация. Когато разходите за живот се повишават, стойността на златото обикновено също се увеличава. Това прави златото добра инвестиция за тези, които се притесняват, че инфлацията ще намали покупателната им способност.

2. Златото е сигурен актив.

Когато инвеститорите се притесняват за икономиката или политическата стабилност, те често се обръщат към златото като актив убежище. Това означава, че златото може да ви помогне да преодолеете бурята по време на икономически или политически сътресения.

3. Златото е добър начин да диверсифицирате портфейла си.

Ако търсите начин да диверсифицирате портфейла си, инвестирането в злато може да бъде добър вариант. Инвестирайки в инвестиционно злато от Лимар24 , добавяте още един клас активи към портфолиото си, което може да ви помогне да намалите общия риск.

Недостатъци на инвестирането в злато по време на криза

1. Златото може да е нестабилен актив.

Цените на златото могат да бъдат много волатилни, което означава, че съществува риск да загубите пари, ако инвестирате в злато по време на криза. Ако не се чувствате комфортно с това ниво на риск, тогава инвестирането в злато може да не е правилният избор за вас. Винаги се консултирайте с доверена компания като Лимар24 , в която може да ви посъветват, както за инвестиционните златни монети, така и за кюлчета.

2. Златото може да не е ликвидно по време на криза.

Ако се наложи да продадете златото си по време на криза, може да не е лесно да намерите купувач. Това е така, защото търсенето на злато обикновено се увеличава по време на криза, докато предлагането на злато намалява. Това може да затрудни намирането на купувач, готов да плати цената, която искате за вашето злато. Винаги избирайте правилно предметите, в които искате да инвестирате. Кюлчетата и старите, ценни монети винаги са желани от ценителите.

3. Възможно е да нямате достъп до златото си по време на криза.

Ако инвестирате в златни монети или кюлчета, може да нямате достъп до инвестицията си по време на криза. Това е така, защото банките и другите финансови институции може да не работят по време на криза. Това означава, че може да не успеете да се сдобиете със златото си, когато то ви е най-необходимо. Съветваме ви да запазите ценните си монети или кюлчета на сигурно място, която не е обвързано с банки, ако е възможност. 

Инвестирането в злато може да бъде добър начин да защитите богатството си от инфлация и да диверсифицирате портфейла си. Златото обаче е нестабилен актив и може да не е ликвидно по време на криза. Преди да вземете решение, трябва да сте наясно и с рисковете, свързани с инвестирането в злато, както и винаги да избирате подбрана фирма, от която да закупите.

Няма прост отговор на въпроса дали е добре да се инвестира в злато по време на криза или не. Въпреки че златото може да бъде сигурна инвестиция по време на икономически сътресения, важно е също така да се помни, че не е гарантирано, че цената на златото ще се повиши по време на криза. Вместо това цената на златото до голяма степен се определя от търсенето и предлагането. Ако по време на криза има голямо търсене на злато, цената вероятно ще се повиши. Ако обаче търсенето на злато е слабо, цената може да не се повиши или дори да намалее.