Доларът: История, видове и още нещо

03/06/2024г. | Финанси
Доларът: История, видове и още нещо

За никого не е тайна, че парите са водеща сила в света. Различни валути, различни номинали, но една цел - средство за осигуряване по-добър живот. Чувайки думата валута в главата на всеки първосигнално изникват, сигурни сме, няколко варианта - лев, евро, долар, лира и т.н. Една от тях обаче изпъква пред останалите. Безспорен лидер на световната сцена и най-използвана валута в глобален мащаб се явява доларът и по-конкретно щатският долар. Но откъде започва неговата история и докъде се простира неговата ‘власт’ ще разгледаме малко по-подробно в следващите редове. Ако изгаряте от любопитство да разберете кое прави долара толкова значим и да научите нещо ново - останете с нас докрай!

Кога и как се появява?

Под названието “долар” всъщност се обединяват 25 различни вида валути. Счита се, че началото на валутата е поставено в края на 15-ти век, когато в Испания се появява т.нар “испански долар” - сребърна монета, която имала стойността на 8 тогавашни испански реала. Това била и първата международна валута, тъй като имала еднакви стандарти и характеристики. 


Около 300 години по-късно, през 1792 г., се появява добре познатият ни щатски долар. Това е най-старата съществуваща валута в наши дни. В Съединените щати по едно и също време се търгували испанските монети, мексиканското песо и американските монети. След приемането на Закона за монетите от 1857 г. испанският долар и мексиканското песо са извадени от обращение като законна валута в САЩ.


През 1861 г. са пуснати първите доларови банкноти на Съединените щати като банкноти на предсрочно плащане за целите на финансирането на Гражданската война. Законното платежно средство, наречено банкноти на Съединените щати, е публикувано за първи път през 1862 г., а стандартизирана система за отпечатване на банкнотите е разработена за първи път през 1869 г. Заради зеления си цвят банкнотите са известни като "грийнбекове".

Щатският долар е утвърден за първи път като световна валута в Споразумението от Бретън Уудс от 1944 г., като след това става най-доминиращата валута в света.


До 1946 г.  се срещат доларови банкноти с номинал над 100. Това обаче е преустановено и през 1969 г. официално са спрени от обращение. Причината е тяхното използване от престъпни организации, както и навлизането на електронното банкиране. 

Макар зеленият цвят да е водещ при печата на доларови банкноти, след 2004 г. започва използването и на други цветове. Целта е различаване на номиналите. 

Съединените щати емитират различни купюри, като най-разпространени са 1 цент, 5 цента, 10 цента, 25 цента, 50 цента и 1 долар. 

Видове долари

Когато говорим за видове, можем да разграничим две основни категории: според вида на самото платежно средство и според района, в който се използват.

Към първата категория спадат следните видове:




Говорейки за видове долар според държавата, в която се използват, можем да изброим, както вече споменахме, около 25 различни вида като определянето на курса на всеки от тях е различно. Някои от тях са: 


Интересни факти за долара

След като се запознахте с историята на долара, нека преминем към по-интересната част. Приготвили сме ви няколко интересни факта за най-известната валута, които може би не знаете. Ето и кои са те:


1. Хартията не е точно хартия


Доларовите банкноти са изработени от специална смес от 75% памук и 25% лен. Това им помага да запазят здравината си дори след като са сгъвани безброй пъти.

2. Символът $


Знакът, с който и до днес бележим “долар”, всъщност няма нищо общо с неговото име. Според Бюрото за гравиране и печат на САЩ, неговата история датира още от преди появата на самия долар. Тогава са били използвани мексикански и испански песос, чийто знак е PS, а от наслагването на двете букви една върху друга се получил символът $, който се използва и до днес.

3. Доларът струва пари


Федералният резерв изразходва около 6 цента за производството на всяка банкнота от 1 долар. Макар че това е много по-добра сделка от 2,06 цента, колкото струва производството на едно пени, разходите и честата необходимост от възпроизвеждане са причина за някои остри критики към щатския долар.

4. Числото 13


Американският долар съдържа много препратки към числото 13 и първоначалните 13 колонии. Ако се вгледате внимателно в орела на гърба на банкнотата от 1 долар, ще видите 13 стрели в левия му нокът. Големият печат има 13 ивици и 13 звезди. В основата на пирамидата има 13 букви. 

5. Проследяване на банкнотите


На сайта Where's George можете да въведете серийния номер на банкнота, за да проследите къде е била тя. Можете дори да изберете да получавате известия за това къде са намерени вашите банкноти в бъдеще.

6. Недовършената пирамида


Пирамидата върху банкнотата от 1 долар има 13 стъпала, които представляват оригиналните колонии. Въпреки това пирамидата остава недовършена, за да символизира, че страната ни може постоянно да се усъвършенства. 


Със сигурност има още какво да се каже по темата за щатския долар, но засега нека спрем дотук. Ако се интересувате от валутите и тяхната история, може да видите тук тази на българия лев, за да обогатите още повече знанията си за родната валута.