Еврото като единна валута - за или против?

15/04/2024г. | Финанси
Еврото като единна валута - за или против?

Като членка на Европейския съюз, България е изправена пред една от най-значителните крачки в своята икономическа история за последните години, а именно приемане на еврото. Ако страната ни се пребори с инфлацията през настоящата година, то през следващата 2025 България спокойно може да приеме еврото.

Дали обаче това е добра идея и защо толкова хора недоволстват от обявяването на еврото като единна валута? За да направим ситуацията по-прозрачна, сме ви приготвили кратък списък с основните плюсове и минуси относно приемането на валутата у нас. А след това сами ще направите изводите си - за или против приемането на еврото като единна валута сте. Да започваме!

Предимства, които носи еврото

Макар мнозина да са твърди противници на приемането на еврото у нас и колкото и черно да го изкарват за нашата икономика, то всъщност има доста положителни страни. Нека за секунда погледнем през розовите очила и видим позитивите, които носи Еврозоната със себе си:

  1. Икономическа стабилност

Един от основните позитиви, които носи приемането на валутата със себе си, е икономическата стабилност и интеграцията на страната ни. Връзките с другите държави-членки биха били доста по-улеснени, а това от своя страна ще донесе укрепване на икономиката на страната.

  1. По-лесна търговия и туризъм

Всички знаем колко досадно е, когато ни се наложи да пътуваме извън граница, да трябва да ходим до чейндж-бюра или банки, за да се снабдим с някоя от чуждестранните валути, според това накъде пътуваме. С приемане на еврото, това непрестанно тичане ще спре, когато става въпрос за пътуване в Еврозоната. А и не само. Това би улеснило и чуждестранните туристи, които искат да посетят страната ни, което би допринесло за развитието на туризма у нас и популяризирането на България като дестинация.

  1. Улеснения за бизнеса - по-ниски лихви

Статистиките сочат, че с приемане на еврото лихвените проценти най-често намаляват, което влияе положително на инвестиционния пазар. Чуждестранните бизнеси също биха били по-склонни за сключване на сделки, ако знаят, че търгуват с една валута, което ще повиши икономическите ползи.

  1. Престиж на Евро сцената

Приемането на единна валута с останалите страни-членки със сигурност би издигнало авторитета на страната ни в техните очи. Чувството за принадлежност към една общност ще се засили, а с това и политическите и икономическите дивиденти за страната ни.

  1. По-лесни трансфери

Приемането на еврото ще отвори много нови врати за България. Улесняването на финансовите трансферите и подкрепа, които можем да получим като членка на Еврозоната за различни цели би било по-лесно и икономически изгодно за нас. Намалявайки рисковете и имайки по-голяма прозрачност над различни трансфери, ползите които можем да извлечем не са никак малко.

Повечето от тези ползи са взаимосвързани. Това показва, че колелото, което е задвижила Еврозоната работи на добри честоти и би могло да бъде от полза за развитието на страната ни. Потребителите и бизнесите също ще са по-защитени, избягвайки различни валутни колебания. Използването на единна валута със сигурност би спестило доста време, усилия и рискове както за обикновените граждани, така и за държавата ни като цяло.

Минуси на Еврозоната

Въпреки множеството предимства, които носи еврото със себе си, няма как да пропуснем и отрицателната страна на нещата. Нека видим кои са основните минуси, които спират българите от това единодушно да приемат една от основните световни валути.

  1. Липса на валутен контрол

С приемане на еврото като валута, България ще се изправи пред нови изисквания, които трябва да спазва. Досега, като държава имайки своя собствена парична единица, страната ни е упражнявала собствен монетарен контрол. Ако приемем еврото, тези мерки, с които трябва да се съобразим, ще бъдат наложени от Европейската централна банка и това може да доведе до несъответствие спрямо нуждите на българския народ.

  1. Предпоставка за криза

Ставайки пълноправни членки на Еврозоната, ние поемаме ангажимент за помощ при нужда на друга държава-членка в случай на кризисни ситуации. Това води до допълнителни финансови ангажименти за страната ни, които могат сериозно да повлияят на цялостната икономика.

  1. Проблем при прехода

Това може би, би била една от най-трудните задачи. Преминаването към еврото ще наложи цялостна промяна както на пазара, така и при банките, счетоводството и др. сектори. Усложненията при промяната на цените се очаква да бъдат сериозни.

  1. Загуба на лева

Загубата на българската валута “лев” е сред основните причини народът ни да отказва да приеме еврото, считайки, че по този начин се губи част от българската идентичност. Все пак сме една от малко държави, които имат своя собствена парична единици, датираща от малко след Освобождението. Тя е символ на свободата и независимостта на страната ни, а с премахването ѝ част от историята ни ще се загуби.

  1. Ниска конкурентоспособност

В зависимост от това как ще се оцени еврото спрямо лева, се очаква конкурентоспособността на България при някои стоки и услуги значително да намалее.

Едно е сигурно - преди да се вземе окончателно решение дали България да стане част от Еврозоната, или не, трябва да се направи задълбочено стратегическо проучване и план за действие. В противен случай негативите могат да вземат превес и икономиката да претърпи доста по-големи загуби. И все пак, монетата има две страни. При изготвяне на добра стратегия и премисляне на всички възможни сценарии, еврото може да се окаже добър ход за развитието. Оставяме ви храна за размисъл докато видим какво ще е окончателното решение, което политиците ще вземат.