Инвестиционно злато в България

06/06/2022г. | Финанси
Инвестиционно злато в България

Златото е един от добре познатите на инвеститорите активи. Особено в ситуации на сътресения в икономиката или военно-политическата обстановка, породената несигурност кара хората да потърсят сигурно убежище за спестяванията им. Жълтият метал си е спечелил славата на алтернативен актив, който запазва стойност при високи нива на инфлация, когато валутите на практика се обезценяват.

Военният конфликт между Русия и Украйна е един от най-пресните примери затова. В края на февруари, когато той започна, множество хора се наредиха на опашки, за да се сдобият със злато, а някои от по-популярните златни кюлчета и монети бяха изчерпани.

Ако и вие обмисляте инвестиция в злато и търсите варианти как да защитите вашите спестявания, в тази статия ще обърнем внимание на някои важни аспекти, с които е добре да сте запознати, ако решите да направите тази стъпка. 

Какво представлява инвестиционното злато?

Не всяко злато е инвестиционно злато, затова е добре да правите разликата. Когато говорим за инвестиционно злато, имаме предвид физически златен актив, който е закупен с цел в даден момент купувачът му да получи по-висока възвръщаемост. Още една особеност е, златните продукти - кюлчета и монети - трябва да бъдат с висока честота над 900 хилядни. Именно заради последната причина, златни пръстени, колиета и друг тип накити, не попадат в тази категория.  

Инвестиционното злато се произвежда от известни международни рафинерии и традиционно е придружено от нужните документи, които описват негови важни характеристики и гарантират неговия произход и качество. 

От къде може да закупим инвестиционно злато в България?

За да сте сигурни в качеството и произхода на златото, което купувате, е важно да се доверите на надежден търговец. В България инвестиционно злато се предлага от някои банки, както и от оторизирани търговци. Бъдете внимателни, ако купувате злато от други източници, тъй като това би могло да крие известни рискове. 

Ние от Лимар24 имаме дългогодишен опит с търговията с ценни метали и предоставяме на нашите клиенти високотърсени инвестиционни златни монети и кюлчета, които ще намерят заслужено място във вашето инвестиционно портфолио. В нашия каталог ще откриете продукти на световно известни рафинерии и монетни дворове, които гарантират изключително високо качество и привличат интереса на инвеститори и колекционери от тях свят. 

Възможностите на дигиталната ера, в която живеем, ни позволяват да направим закупуването на инвестиционно злато още по-лесно и удобно за вас. В платформата на Лимар24 може да поръчате всички налични златни продукти онлайн  и да го получите в удобен за вас куриерски офис. За допълнително спокойствие на нашите клиенти, всяка пратка е застрахована, така че вашите златни продукти да са защитени.

Още нещо, което е важно да знаете, свързано със закупуването на злато е, че в България, като и в останалите страни членки на ЕС, златните инвестиционни монети и кюлчета са освободени от ДДС. Това е още едно от предимствата на жълтия метал за инвеститорите. Ако обаче осъществите приходи от продажба на злато, то вие сте длъжни да ги декларирате. 

Съхранение на инвестиционни златни продукти

Инвестицията във физическо злато има много предимства, най-голямото от които е, че физически притежавате вашата инвестиция и на теория бихме могли да я продадете или размените по всяко време. 

Инвестицията в злато обаче не приключва със закупуването му. Нужно е да помислите и за това къде и как ще съхранявате благородния метал. Тук има различни възможности. На сигурно място вкъщи - опция, която е по-подходяща, ако разполагате с малки количества злато, но все пак крие рискове, ако домът ви стане обект на влизане с взлом или кражба. По-големите инвеститори е препоръчително да се насочат към подходящи сейфове в банкови трезори. Този вариант ви гарантира повече надеждност, но е свързан с допълнителни разходи за наемането на сейфа, а също така може да има ограничение на достъпа ви до актива, предвид работно на банката.