Oт къде може да се купи инвестиционно злато?

12/10/2022г. | Финанси
Oт къде може да се купи инвестиционно злато?

Златото е благороден метал с дълга история на използване като вид валута и инвестиция. Златото е достатъчно голямо, за да се създават монети, но и достатъчно рядко, за да може да се произвежда само избирателно. Освен това златото не корозира, което означава, че може да се съхранява като ценна вещ. И накрая, хората са физически и емоционално привлечени от него, отчасти защото различните общества са придавали огромна стойност на златото.

Съществуват много начини за закупуване на инвестиционно злато, но най-разпространеният и най-простият начин е да се закупи от търговец на злато.

Дилърът на злато обикновено разполага с широка гама от златни продукти, включително златни монети, кюлчета и кръгове. Той предлага и различни възможности за плащане, включително в брой, с кредитни карти и с банкови преводи.

Когато купувате злато от дилър, е важно да помните, че надценката на дилъра обикновено е по-висока от спот цената на златото. Затова е важно да сравните цените от няколко дилъра, преди да направите покупка. Важно е също така да се помни, че инвестиционното злато не е същото като златните кюлчета. Инвестиционното злато обикновено се продава в по-големи количества и с по-висока премия от златните кюлчета.

Ако искате да закупите злато като инвестиция, трябва да имате предвид няколко неща. 

Първо, инвестиционното злато не е толкова ликвидно, колкото златните кюлчета. Това означава, че може да се окаже по-трудно да продадете инвестиционно злато, ако се наложи.

Второ, инвестиционното злато обикновено не се предлага в малки купюри. Това може да затрудни използването на инвестиционно злато за извършване на малки покупки.

Трето, инвестиционното злато не е толкова широко признато, колкото златните кюлчета. Това означава, че може да е по-трудно да се намери купувач за инвестиционно злато.

И накрая, инвестиционното злато не винаги е лесно за съхранение. Златните монети и кюлчета могат да бъдат трудни за съхранение и да изискват специални помещения за съхранение.

Когато купувате инвестиционно злато, е важно да направите проучване и да сравните цените от няколко дилъра. Важно е също така да помните, че инвестиционното злато не е толкова ликвидно, колкото златните кюлчета, и че може да е по-трудно да продадете инвестиционното злато, ако се наложи.

Какво е инвестиционно злато?

От векове златото се използва като вид валута, бижута и други декоративни предмети. То е и популярен инвестиционен избор за тези, които искат да диверсифицират портфейла си. Тук ще обсъдим какво представлява инвестиционното злато, как може да се използва и каква е настоящата му пазарна стойност.

Златото е благороден метал, който е рядък, траен и има сравнително ниска реактивност. То често се използва в бижута, монети и други декоративни предмети. Златото също така е популярен инвестиционен избор, тъй като е добър хедж срещу инфлацията и има история на запазване на стойността си.

Пазарът на злато е глобален и се търгува в различни валути. Най-разпространените валути за търговия със злато са щатският долар, еврото и швейцарският франк. Пазарът на злато се влияе и от фактори като политиките на централните банки, икономическите показатели и геополитическите събития.

Златото може да бъде закупено под различни форми, като монети, кюлчета или ETF-и. То може да бъде закупено и чрез фючърсни договори или взаимни фондове. Златото обикновено се съхранява в трезор и се купува и продава чрез дилъри на злато.

Текущата пазарна стойност на златото е 1350 долара за тройунция. Цените на златото се влияят от редица фактори, като политиката на централните банки, икономическите показатели и геополитическите събития.

Инвестиционното злато е злато, което се купува с цел инвестиция. Обикновено то се съхранява под формата на кюлчета или монети, а стойността му се определя от неговата чистота и тегло. Инвестиционното злато често се използва като средство за предпазване от инфлация или икономическа несигурност.