Най-популярните златни инвестиционни продукти

03/05/2022г. | Финанси
Най-популярните златни инвестиционни продукти

Златото е един от най-редките и едновременно с това високо ценени метали. Своята популярност той дължи не само на изящния си външен вид, но и отличните си характеристики. През дългогодишната му история, благородният метал си е спечелил заслужена слава на сигурно убежище. Затова и в ситуации на икономически рецесии и геополитически конфликти, то се е превърнало в актив, който много хора използват, за да предпазят своите спестявания от високите нива на инфлация. 

Ако и вие планирате да инвестирате в злато, има много фактори, които трябва да вземете предвид - от къде да купите златото, как и къде ще го съхранявате и т.н. Въпреки това, едно от най-важните решения си остава изборът на златни инвестиционни продукти. Препоръчително е да заложите на високо ликвидно злато т.е такова, което лесно бихте могли да размените за пари при необходимост. За да ви улесним в избора, в следващите редове обръщаме внимание на някои от най-популярните златни инвестиционни продукти, които ще откриете в онлайн каталога на Limar24.bg.

 Златни монети 

Когато става въпрос инвестиране в златни монети, могат да бъдат отличени два различни вида. Единият са историческите златни монети, а другият модерните инвестиционни монети. Ако се чудите каква е разликата, нека разясним накратко, преди да преминем към това кои са най-предпочитаните златни монети. 

Разликата между исторически и съвременни инвестиционни монети

Първият вид златни монети са използвани като реално разплащателно средство в конкретна историческа епоха. За тях е важно да кажем, че днес вече не се произвеждат и съществуват в ограничени количества. Тяхната цена се определя не толкова от чистото съдържание на злато, което се открива в монетата, а по-скоро от нумизматичната им стойност. Тези монети са една идея по-непретенциозни от гледна точка на съхранение, тъй като фактът, че някога са били в обръщение, е оставил своя отпечатък върху тях. 

Обратно, първите съвременни инвестиционни монети започват да се секат през 60-те години на миналия век. Тяхната стойност се определя основно от съдържанието на злато в монетата и традиционно се използват от инвеститорите като убежище за защита срещу инфлация. Този тип монети изискват да бъдете по-внимателни при съхранение, тъй като наличието на дефекти по тях е потенциална пречка да ги продадете в последствие. 

Кои са най-популярните златни монети?

Златните монети като цяло са предпочитан вариант за инвестиция във физическо злато. Сред популярните исторически монети се открояват 20 Френски франка, Британски суверен, както и Австрийските дукати Франц Йосиф. 
          

Сред съвременни инвестиционни монети, голям интерес в момента се наблюдава при златните инвестиционни монети от 1 унция и по-конкретно Австрийска Виенска Филхармония, Канадски Кленов Лист, и Австралийско кенгуру. 
           

Златни кюлчета 

Златните кюлчета също са практичен вариант, особено ако вашите инвестиционни идеи включват закупуването на по-голямо количество злато. За да предложат достатъчно гъвкавост, кюлчетата се предлагат както в по-малки размери - 1 унция и 20 грама, така и в размери от 1 килограм, например. По този начин производителите могат да отговорят на търсенето както на начинаещи, така и на крупни инвеститори. 

Сред популярните златни кюлчета, които ще откриете в онлайн магазина на Лимар24, се открояват размерите 1 унция, 20 грама и 50 грама на водещите швейцарски производители, като Valcambi и PAMP. 

Това са едни от най-популярните златни инвестиционни продукти, които се радват на високо търсене. Те биха намерили заслужено място и във вашето инвеститорско портфолио.