Кои са най-известните златни монети в света?

25/03/2022г. | Финанси
Кои са най-известните златни монети в света?

Златните монети се радват на голям интерес както от страна на инвеститорите, така и от колекционерите. Те са си спечелили слава на нискорискова инвестиция, която ще ви помогне да съхраните стойност в дългосрочен план, особено в периоди на икономически сътресения и висока инфлация. 

Днес на пазара могат да се открият разнообразни златни монети с различна стойност. Ако и вие сте решили  да инвестирате в закупуването на такъв актив, но не сте сигурни към кои точно златни монети да се насочите, тази статия ще ви послужи като добра отправна точка. В нея ще ви разкажем за историята и характеристиките на най-известните златни монети в света, които може да откриете в нашия онлайн каталог за златни монети. Прочетете повече и преценете сами! 

Кругерранд

Тази златна монета произхожда от Южна Африка и е определяна като първата съвременна златна монета. Изсечени през 1967 г., те бързо си печелят слава и до днес остават най-популярните монети от една унция в света. По примера на Южна Африка и техните крюгерранди, впоследствие много други страни също решават да изсекат собствени монети. За част от тях ще ви разкажем повече в следващите редове. 

Името си монетата Кругерранд получава от името на бивш южноафрикански президент, Пол Кругер. Неговият лик е изобразен от едната страна на монетата, а от другата националното животно на страната - спрингбок. Дизайнът е толкова емблематичен, че през всички тези години остава непроменен. Това я прави още по-атрактивна за колекционери и инвеститори в глобален мащаб и поддържа високо търсенето ѝ. 

Американски Орел

Това е официалната златна монета на Съединените щати и не случайно на нея е изобразен символа на страната - американския орел. За пръв път тази златна монета е изсечена през 1986 г. Една унция Американски орел е направена от 22-каратово злато и е с тегло от 33.39 грама. Монетата има високо търсене и е особено популярна сред американските инвеститори и колекционери. Миналата година се навършиха 35 години от създаване и в чест на това събитие, Монетният двор на САЩ пусна специален нов дизайн. 

Канадски кленов лист 

През 1979 г. Кралският канадски монетен двор започва производството на златни монети от една унция с номинал 50 долара. Монетите са изработени от 24-каратово злато, гарантирани от правителството на Канада за тегло и чистота и не след дълго се превръщат в една от най-популярните златни монети в света. Днес тези канадски класики се предлагат в различни размери, включително 1 унция, 1/2 унция, 1/4  унция, 1/10 унция, 1/20 унция и 1 грам. 

Интересен факт за тях е,  че монетите от златен кленов лист са сред най-сигурните кюлчета в света.  Всяка монета има защитен знак за сигурност от текстуриран кленов лист, микро гравиран с лазерна технология и се вижда само при увеличение. Гравирани в защитната маркировка на кленовия лист са двете цифри, показващи годината на производство на монетата. Всяка микро гравировка се кодира, сканира и записва в Монетния двор за бъдеща автентификация. 

Австралийско кенгуру

Още една от най-разпознаваемите златни монети е Австралийското кенгуру, известно още като австралийския самородък. Причината затова е, че в първоначалния дизайн на монетата от едната ѝ страна е изобразена Кралицата Елизабет II, а от другата е илюстриран голям златен къс. Първата серия златни монети е създадена през 1986 г. от Монетния двор в Пърт, а превърналото се в емблема кенгуру се появява в дизайна през 1989 г. и окончателно измества златния къс. 

Монетите Австралийско Кенгуру привличат вниманието заради дизайнът, който се променя всяка година.В допълнение, широката гама от различни номинали прави монетата особено привлекателна за инвеститорите.

Китайска панда

Златните монети Китайска панда са изсечени за пръв път преди 40 години  от Китайската народна република. Те са направени от .999 чисто злато. 

На лицевата страна на монетата Златната панда е изобразена Залата за молитвата за добра реколта в Храма на небето в Пекин. За разлика от много златни монети, дизайнът на китайската златна панда се променя частично всяка година. Въпреки че варира, обратната страна винаги изобразява един от националните символи на страната - пандата. 

Интересен факт за тях е, че преди няколко години Китайската народна република започна да сече златни панди в размери на метрична система, за да отговарят по-добре на международната привлекателност на монетите. Тези размери в грам замениха размерите на тройунция от предишни дати в поредицата. Въпреки че не е точно преобразуване, новите размери в грам осигуряват най-близкия показател, еквивалент на аналогичните по размер унции: 1 унция се заменя с 30 грама, 1/2 унция се заменят с 15 грама и т.н.

Това е едни от най-разпознаваемите и високо търсени монети в целия свят. Добавете ги във вашето портфолио или пък инвестирайте в подарък, с който да зарадвате ценен за вас човек!