Топ 10 златни монети за инвестиране

05/01/2024г. | Финанси
Топ 10 златни монети за инвестиране

Инвестициите в злато набраха сериозна популярност през последните две години. С увеличаващата се инфлация през изминалите месеци все повече потребители откриха в тях разумен начин да съхранят, а защо не и да увеличат спестяванията си.

Освен към класическите златни кюлчета, мнозина подходиха с любопитство и към предлаганите на пазара инвестиционни монети. Специфичното при тях е, че към крайната им стойност отношение има не само физическия актив и грамажа, но и изданието им. Колкото по-рядка е една златна монета, толкова по-висока е цената ѝ, но и очакваната в бъдеще печалба от нея. С особен интерес днес се търсят и лимитираните издания, както и сериите с ограничени бройки. При тях инвестиционната печалба е почти гарантирана за притежателя само след няколко години.

Ако всичко това ви звучи примамливо и имате намерение да инвестирате в злато натрупаните си приходи и печалби, вижте нашия списък с топ 10 монети, на които да обърнете специално внимание.


1. Златна монета Американски Орел

Тази златна монета продължава да е на върха на класацията за най-предпочитан инвестиционен продукт изобщо. Издадена в САЩ, тя впечатлява с интересния си дизайн, а високото качество на използвания за изработка ресурс я превръща в перфектния финансов инструмент. Пристига за първи път на пазара през 1986 година и за кратко време става част от личните колекции и на начинаещи, и на опитни инвеститори, предпочитащи именно златото. Предлага се в 4 варианта – една, половин, една четвърт и една десета унция. 


2. Златна монета Канадски кленов лист

Най-впечатляващото в този финансов актив е чистотата на златото – цели 99.99%. Това предимство привлича множество инвеститори още от първото издание на монетата през далечната 1979-та година. Изсечена е от Кралския канадски монетен двор, като само първата ѝ партида наброява цели 37 милиона копия. Въпреки многочисления тираж на Канадския кленов лист, инвеститорите откриват в него примамливо допълнение към своите колекции, защото може да се разменя буквално из цялото земно кълбо и има сравнително ниска за предлагане премия. Налична е в пет варианта – една, половин, една четвърт, една десета и една двадесета унция. 


3. Златно Австралийско Кенгуру

Златната монета Австралийско Кенгуру е сред най-популярните финансови активи, сечени на едноименния континент. Интересното при нея е, че тя може да се използва като платежно средство из цяла Австралия. Нещо повече, това е и първата монета, изсечена в чест на символа на континента – животното, което е емблема за местния спорт, култура и обичаи, а вече и Монетния двор на Пърт. Предлага се в три варианта – една, половин и една десета унция. 


4. Златна Монета Британия 2023 - Крал Чарлз III

Първата монета, включваща емблематичния дизайн „Британия“ на Филип Нейтън, излиза през 1987. Тази серия инвестиционни монети става изключително популярна, тъй като е олицетворение на британската национална идентичност. Лицевата част на емисията от 2023 г. отдава чест на възкачилия се тази година на престола Крал Чарлз III. Монетата се предлага само в един вариант, а именно 1 унция. 


5. Златна монета 100 Шилинга - Първа Република 1926 – 1931

Зад идейната концепция в дизайна на тази златна монета стоят жестоки конфликти между местните леви и десни политици. Същевременно, тя е символ и на победата на демократичното общество, защото е посветена на момента на създаването на първата конституция на Австрия, изгряла като самостоятелна държава в посочения исторически период. Самата Златна монета 100 Шилинга - Първа Република 1926 – 1931 е с общо тегло 23.52 грама, от които над 21 са чисто злато.


6. Златна монета Крюгерранд Южна Африка

Това е една от най-ликвидните монети в цял свят. С Американския орел се конкурират по най-древна история. Но конкретно в историята на Златна монета Крюгерранд Южна Африка има много повече интересни и запомнящи се моменти. Така например в края на миналия век тя съставлява над 90% от общия брой златни монети, предназначени за инвестиция. В края на века, когато е и пикът на популярността ѝ, Златна монета Крюгерранд Южна Африка бива забранена в редица страни по цял свят заради Апартейда. Въпреки това потребителите продължават да я търсят и я смятат за изключителна ценност и рядкост. Предлага се в четири варианта – една, половин, четвърт и една десета унция.

 

7. Златна монета 100 Турски Куруша

Златна монета 100 Турски Куруша притежава марж с изключително висока волатилност. Наред с това, тя е сред най-редките златни инвестиционни продукти. Интересно е, че до скоро бе обект на интерес само от страна на турските потребители. Напоследък обаче е силно предпочитана и от инвеститорите в много западни страни, а дори и отвъд Океана. Предлага се само в един вариант, като общото ѝ тегло е 7.21 грама, от които над 6 са чисто злато. 


8. Златна монета 2 Ранда Южна Африка

Златна монета 2 Ранда Южна Африка е поредната рядка монета, която представлява силен интерес не само за запалените колекционери, но и находчивите инвеститори. От началото на 80-те години на миналия век тя не се сече, но затова пък сделките с нея са изключително чести. Именно защото монетата е много рядка, хората искат да я притежават, включително и по чисто емоционални причини. Предлага се само в един вариант, като от общото ѝ тегло, 7.99 грама, цели 7.32 г представляват чисто злато. 


9. Златна Монета 5 Мексикански Песо Идалго

Тази златна монета е посветена на един от най-почитаните местни герои в Мексико. Песо Идалго е свещеник от местната католическа църковна организация и същевременно находчив пълководец. Именно той успява да интегрира обикновените селяни във военните структури, борещи се за Независимостта на Мексико. Предлага се в два варианта – 2.5 и 5 Мексикански Песо Идалго, като и двата са със сходна степен на търсене и предпочитания. 


10. Златна Монета 30 г Китайска Панда

Високата ѝ цена и съдържание на чисто злато превръщат тази сладка на вид, но доста апетитна за инвеститорите монета в един от съвременните лидери на пазара за финансови инструменти. Златна монета Китайска Панда 30 грама е истинско попадение както за колекционери, така и за начинаещите почитатели на този метод за съхранение и увеличение на спестяванията. Интересен факт е, че през 2016-та година тя успешно преминава от имперската към метричната система. 

В сайта на Limar можете да намерите всички от десетте най-търсени и желани златни монети. Ако имате въпроси относно който и да е наш продукт, свържете се с екипа ни, за да получите безплатна консултация.