В какво е по-добре да инвестираме - златни кюлчета или монети?

06/06/2022г. | Финанси
В какво е по-добре да инвестираме - златни кюлчета или монети?
Инвестицията в злато често попада в полезрението не само на опитните инвеститори, но и на начинаещите такива. Причината за това, на първо място, се дължи на факта, че благородният метал е успял да се докаже като сигурно убежище срещу инфлацията. Не е за подценяване, че в сравнение с други форми на инвестиция, като закупуване и търговия с акции, криптовалути, облигации и т.н., покупката на злато не изисква значителен предишен опит. 

Ако и вие планирате да изградите собствено инвестиционно портфолио, по всяка вероятност един от първите въпроси, който ще трябва да решите, е дали да инвестирате в златни кюлчета, или да заложите на златни монети. 

Отговорът зависи от различни фактори, които ще разгледаме в следващите редове. В допълнение, вярванията, предразсъдъците и личните убеждение на инвеститорите, също до някакъв спестен оказват влияние при избора между кюлчета и монети. Все пак, ако искате да вземете това решение на база на рационални доводи, ето няколко важни неща, които трябва да знаете. 

Какво е важно да гледате, когато избирате златни продукти?

Независимо дали става дума за кюлчета, или монети, има няколко важни критерия, които ще ви помогнат да определите дали даден златен продукт е подходящ за инвестиционното ви портфолио.
На първо място, нужно е продуктът да бъде ликвиден. Ликвидността на благородния метал се изразява във възможността бързо да може да го продадете на цена, която е близка до пазарната. Обикновено това означава, че продуктът е достатъчно популярен, постоянно има високо търсене и много потенциални купувачи, които биха го изкупили от вас. Най-лесният начин да откриете такъв продукт, е като заложите на популярни кюлчета и монети, произведени от водещи световни рафинерии.

Гъвкавост и цената са още два от важните фактори, които е добре да прецените. Нещо, което трябва да знаете, че в крайната цена, която ще платите за закупеното от вас злато, влиза и т.нар. премия. Това е цената за изработка на дадения продукт, опаковане, транспортиране и други разходи. Традиционно при златните кюлчета, тя e по-ниска, отколкото при монетите.

Кюлчетата, особено когато говорим за по-големите - от 1 килограм и нагоре, са по-малко делими. Това означава, че може да ви бъде по-трудно да ги продадете. Ако да кажем имате 1кг златно кюлче и в даден момент искате да продадете само 100 гр, ще ви се наложи да търсите купувач за цялото количество злато. От гледна точка на делимост, монетите предлагат повече гъвкавост. 

Златни кюлчета или златни монети да изберете? 

Ето, че стигаме до важния въпрос, който вълнува всеки начинаещ инвеститор - кюлчета или инвестиционни монети? Отговорът на този въпрос, освен от горните фактори, зависи и от размера на инвестицията, която планирате да направите. 

Микро и малките инвеститори е препоръчително да се насочат към инвестиционни златни продукти, които да им осигурят повече делимост. Подходящ избор са монети, като и по-малки размери кюлчета. Тук отново е важно да се подберат продукти с висока ликвидност, като например исторически монети от  френските франкове или австрийските дукати. Що се отнася до кюлчетата, у нас най-популярните възможности (и съответно с най-висока ликвидност) са на швейцарските рафинерии Valcambi и PAMP. 

Средните и големи инвеститори биха могли да се насочат към златни монети от 1 унция, като и по-големи кюлчета, от 50, 100 грама и нагоре. Разбира се, не е нужно да се избере само едното или само другото, а по-скоро да се потърси подходящото съотношение спрямо размера на златното портфолио. 

В случай, че планирате да разширите вашето портфолио с високо търсени златни монети или кюлчета, разгледайте онлайн каталога на Лимар24! Ние ви предлагаме златни продукти на реномирани световни рафинерии, с доказано качество и произход. За ваше удобство, всички налични продукти, може да поръчате онлайн - бързо и удобно!