Как да изберете правилната застраховка за вашето следващо пътуване?

18/03/2024г. | Застраховки
Как да изберете правилната застраховка за вашето следващо пътуване?

Когато чуем думата “застраховка” повечето от нас първосигнално се сещат или за застраховка на колата или за застраховка живот. Но знаете ли, че съществува и Застраховка при пътуване? А правили ли сте си такава? Е, няма да се изненадаме, ако отговорът и на двата въпроса е отрицателен. Повечето хора, особено в България, гледат скептично на подобен тип инвестиция, без обаче да се замислят за бъдещите ползи при непредвидени ситуации.

 

В случай, че сте от мнозинството хора, които не знаят и никога не са си правили подобен тип застраховка, то вие сте на правилното място. Нека ви покажем какви са ползите и ви накараме да се замислите за подобен тип защита преди да предприемете вашето следващо пътуване.

Видове застраховки при пътуване

Всеки вид застраховка е тип предпазна мярка, която взимаме, за да се чувстваме по-защитени и спокойни. Преди да сключите “Застраховка при пътуване”, трябва да бъдете наясно, че има разнообразни видове застраховки. Те се различават в зависимост от покритието на полицата и дестинацията - дали тя е за пътуване в страната или извън граница. Продължавайте да четете, за да се запознаете по-подробно с всеки тип поотделно.

Пътуване в България

Застраховка пътуване в България покрива разходи от непредвидени събития, случили се на територията на страната при конкретно пътуване. Тук могат да бъдат включени медицински разходи, такива по репатрация на пострадалото лице, спасителни издирвания или покриване на други рискове. Имайте предвид, че всяка застраховка се определя според дестинацията и може да бъде както индивидуална, така и групова. Ако планирате да сключите такава, която е свързана с по-екстремни приключения тип излети или спортни дейности на открито, то уверете се, че подписвате правилната полица, включваща допълнителни клаузи. Четете внимателно. Всички полици имат и своите изключения. В доста от случаите тези за пътуване, например, не покриват клаузата “Смърт от злополука” при лица под 14 или над 70 години. Изберете внимателно периода си на застраховане, тъй като застрахователните агенции са стриктни в спазването на дати - ако се наложи да изместите пътуването, уверете се, че застраховката ви ще бъде валидна.

Пътуване в чужбина

Макар при пътуване в страната да ви се струва “излишно” да инвестирате в застраховка, разчитайки на това, че имате познати навсякъде или на това, че всичко е близо и може да се разберете с 2 думи, то при пътуване в чужбина нещата са малко по-различни. Застраховка при пътуване извън граница трябва да има всеки, независимо каква е целта на пътуването - дали по работа, или на почивка, дали за ден или за седмица - всичко може да се случи. Непредвидените ситуации при подобен тип пътуване са много повече. Тук говорим не само за медицинско покритие при злополука, което естествено е от основно значение, но и за обезщетение при изгубен или откраднат багаж, което е доста по-често срещано явление. И макар да сме почти убедени, че не сте и предполагали, че може да бъдете компенсирани за подобен вид неприятна ситуация, ето, че може! Затова планирайки пътуването си, преди да стигнете до частта с оправянето на багажа, която за мнозина е най-вълнуваща преди самото тръгване, отделете малко време и се погрижете за собственото си спокойствие и защита. Проучете различни варианти и полици и изберете най-подходящата за вас спрямо изискванията и дестинацията си.

Планинска застраховка

Както вече споменахме, при по-екстремни дестинации, има отделни видове застраховка. Ако сте човек на планината и обичате да обикаляте нови и нови местности - този тип застраховка е точно за вас. Планинската застраховка, за разлика от обикновената застраховка при пътуване, включва клаузи, покриващи доста повече непредвидени ситуации, имайки предвид опасностите, които крие планината. Без значение дали отивате на неделна разходка далеч от града, или сте почитател на екстремните зимни спортове в планинските райони, не трябва да пренебрегвате опасностите, с които може да се сблъскате по време на вашето приключение. Тази застраховка най-често покрива разходи за издирване, евакуация или медицинско покритие в случай на злополука по време на излет и други. Дори да отивате само за ден, предвидете опасностите и не подминавайте с лека ръка ситуациите, които може да възникнат. Подарете на себе си и близките си спокойно и защитено приключение!

Отмяна на пътуване

Освен основните покрития на застраховките при пътуване в страната или чужбина има и малко по-конкретни полици, които си заслужава да погледнете. Застраховка “Отмяна на полет” е една от тях. Колко често сте чували, че дадено пътуване няма да се състои или ще бъде отложено заради отменен полет? А колко често сте чели оплаквания от недоволни пътници, които си търсят парите обратно? Е, за да не бъдете част от тях, подобен тип застраховка ще ви гарантира компенсиране на вложените от вас средства не само в самолетни билети, но и разходите за хотел и др. Подобен тип застраховка е валидна както за пътуване в България, така и за такова извън граница. Единственото условие е причина за отмяната да не е предизвикана от застрахованото лице, а от външни, непредвидени фактори.

 

Надяваме се, че поне малко сме променили гледната ви точка относно подобен тип застраховане и сме успели да ви убедим колко важна всъщност е тази защита. По този начин си спестявате излишни главоболия в бъдеще и превръщате пътуването си в истинска почивка без повод за излишни притеснения. Така че, разчитаме на вас при планиране на следващо пътуване, заедно с билетите да погледнете и възможностите за застраховка при пътуване. Обещаваме ви, че няма да съжалявате!