Как да се защитим по време на почивка в чужбина?

08/06/2022г. | Застраховки
Как да се защитим по време на почивка в чужбина?
Лятото е най-активният сезон за пътуване и не малко хора избират да се насочат към близки или далечни дестинации в чужбина. Развълнувани от възможността, че ще посетим нови места, ще разгледаме известни забележителности и ще опитаме местни деликатеси, често забравяме да вземем допълнителни мерки и да се защитим срещу възникването на непредвидени обстоятелства. 

За да ви помогнем да бъдете спокойни по време на планираната ви ваканция извън страната, в тази статия ще ви разкажем малко повече за това как може да се защитите от често срещани рискове - от изгубването на багаж - до неприятен инцидент. Вижте повече в следващите редове. 

Какво представлява и какво покрива застраховка Пътуване в чужбина? 

Най-лесният начин да защитите себе си и вашите близки, когато пътувате извън България, е да сключите застраховка Пътуване в чужбина. Тя принадлежи към застраховките в категория  Помощ при пътуване и е предназначена за случаите, когато ви се налага да предприемете краткосрочно или по-продължително пътуване извън страната. Застраховката може да бъде сключена най-малко за срок от един ден, а  максимално за една година. 

Ако посетите организирана екскурзия, повечето туроператори също настояват всички пътници да сключат такава за времето на своя престой. В случай, че сами поемате организацията на цялото пътуване, също ви препоръчваме да сключите този тип застраховка.

Застраховката Пътуване в чужбина е предназначена да покрие медицински разноски, вследствие на претърпяна злополука или внезапно появили се здравословни проблеми, както и превозване до България, за продължаване на лечението. В покритието влиза също загуба на трудоспособност, смърт следствие на злополука и репатриране на тленни останки. 

Възможно е към нея да бъдат включени и допълнителни покрития по желание на застрахованото лице. В това число се включват кражба, повреда или загуба на багаж, разходи за правна защита, COVID-19 покритие и др. 
Никой не би искал да се случат подобни неприятни събития, но е важно да се застраховате, защото освен шока, който ще преживеете, тези рискове могат да имат и висока цена, която иначе ще се наложи да покриете от собствения си джоб. 

Важно е да знаете, че трябва да запазите всички документи, които доказват настъпването на застрахователното събитие и възможно най-бързо да се свържете с вашата застрахователната компания, за да я уведомите за случилото се.

Какво още може да направите, за да се защитите по време на почивка в чужбина?

За ваша безопасност и повече спокойствие, е добре предварително да проучите мястото, което ще посетите. Избягвайте да наемате квартира или хотел в райони, където нивото на престъпност е високо.
Планирайте добре своите маршрути и не пропускайте да се запознаете с порядките и правилата на местното население. Също така, особено ако пътувате сами, добре идея е винаги да предупреждавате ваши близки или приятели как планирате да прекарате деня и кои места искате да посетите. За целта, уверете се, че имате работещ телефон, както и роуминг, за да може да се свържете с вашите близки или с органите на реда при нужда. 

Още един важен съвет е  да не носите големи суми в брой с вас. По-скоро изтеглете дребни пари, които да ви послужат за ежедневни покупки. Използвайте кредитната или дебитната си карта, ако ви се налага да платите по-големи суми. 

Това са няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да бъде спокойни и да се насладите на една прекрасна ваканция. В случай, искате да се подсигурите допълнително, разгледайте нашите застраховки. Ако имате въпроси, консултантите на Лимар24 ще ви помогнат да откриете подходящото решение за вашите нужди!