Няколко интересни факта за златото

28/02/2022г. | Финанси
Няколко интересни факта за златото

Златото е един от най-изумителните елементи в природата и не е случайно, че хиляди години човешката история е свързана с него. Той е най-търсеният метал на планетата още от далечната цивилизация на инките до американската златна треска в края на 19 век, която е издигната в статус на културен феномен. Хората, които са наследили спомени за това време от родителите и прародителите си, могат да представят истинска митология, свързана с този кратък отрязък от време. И разбира се тя е свързана с метала, с който народите по света търгуват от Античността. 

Качествата на златото отиват далеч отвъд външния му вид. Жълтият му цвят, превърнал се в символ на богатство и престиж, е само върхът на айсберга на огромния набор от уникални качества, които притежава металът. А вие можете да разгледате опциите за придобиване на част от благородния метал в сайта на Лимар24.

Той може да бъде намерен къде ли не. Със сигурност сте го виждали най-често под формата на бижу, но златото е много по-широко разпространено. То е важна част от съвременните технологии в медицината и комуникацията, които го използват при производството на изключително фините технически устройства. Устройства, които правят живота ни много по-приятен, лесен и безопасен. 

Какво толкова има в златото, че хората не извъртат интереса си от него с хилядолетия? Дори напротив, какво ги провокира да намират още повече и повече негови приложения?

Нека разгледаме някои от фактите за златото, които биха могли да ни отговорят поне частично на този въпрос. 

Къде може да намерим златото всъщност?

Както вече споменахме, златото може да бъде намерено на изключително много места. Далеч отвъд суетата на по-заможните и на тези, които биха искали да създават такова впечатление за себе си. 

Въпреки високата си цена, златото може да бъде открито в стоки, за които и не подозираме, че го съдържат. Стоки, които използваме всекидневно и ни се струват поредната пластмасова кутийка. Такива например са компютрите ни и по-точно някои елементи от техните платки. Вероятно сте чували и за позлатените накрайници на по-скъпите и луксозни слушалки на пазара. 

Известни количества злато се съдържат и в смартфона ви, телевизора, конзолата за игра, принтера и много други. Шансът да четете тази статия на машина, която съдържа злато, е огромен. То може да бъде открито в практически всеки вид електронно устройство.

Има и много конкретни причини за това.

С какво впечатлява златото?

Уникалните качества на златото го правят подходящо за използване на тези места, не защото изглежда добре, а защото се справя със задачите по-добре от други по-евтини метали. Такъв пример е фактът, че златото не корозира за разлика от среброто, да речем. Това значи, че като произведете луксозни слушалки, с които вашите клиенти да се наслаждават на любимата си музика, то можете да ги уверите, че няма да се налага да ги сменят след някоя друга година, защото оксидацията е корозирала жаковете им. Те ще бъдат сигурни, че животът на продукта е удължен многократно, използвайки позлатени накрайници. 

Даваме ли си реална сметка за това колко тежи златото спрямо обема си?

Златото е един от най-плътните метали на земята. Нашата представа за метала по принцип е винаги свързана с неговата тежест и твърдост. Златото обаче наистина впечатлява в това отношение като един кубичен метър от него тежи цели 19 300 килограма. Ако досега сте смятали, че оловото взима приза за най-тежък метал, грешите. Златото лесно го побеждава и дори се приближава до победителя в категория най-плътен материал – осмий. 

От къде идва всъщност златото?

Свикнали сме да вярваме, че благородният метал, а и всеки друг метал, който използваме широко в индустрията и домакинството, идват от недрата на земята. Това е и самата истина, тук няма изненада, но по-интересен е въпросът откъде всъщност идват те и по-конкретно откъде е дошло златото. 

Неговият произход вълнува множество изследователи, а една от теориите, които публикува британската телевизия BBC, е свързана с хипотезата, че то идва от открития Космос. Смята се, че златото е дошло на Земята и е станало част от нейната горна обвивка преди няколко милиарда години. В дълги периоди, в които планетата ни е била атакувана от различни звезди, метеорити и други космически тела, носещи със себе си знайни и незнайни елементи. Като имаме предвид уникалността му, няма нищо чудно в това наистина то да има извънземен произход.

Дали пък на расте по дърветата?

Със сигурност парите не растат по дърветата, както вероятно би се искало на много от нас, но за сметка на това не можем да кажем същото за златото. Не, няма да намерите кюлчета или монети да висят от ябълката или ореха в градината на село, но пък австралийски учени са установили, че евкалиптовото дърво има известно съдържание на злато в листата си. 

Как е стигнало там?

Корените на евкалипта достигат изключителна дълбочина в земята. Могат да прокопаят до невероятните 40 метра, която означава, че спокойно стигат подпочвени води, за които се значе, че могат да бъдат златоносни. Все пак недрата на земята са първичния източник на благородния метал. Само питайте американските златотърсачи, възпяти във филми и песни, които са загубили животите си в стари мини с дълбоки изкопи. 

Какво значи златото да бъде чисто?

Всички сме чували за едно от най-основните качества на всеки благороден метал – неговата чистота. 

Пълна чистота?

В популярната култура постоянно се говори за 24-каратовото злато като за истински цар. Това не е случайно. 24 карата означава почти пълна чистота на сплавта – около 99.99%. 

По-ниски стойности

Други често срещани стойности на чистота на златото са 22 карата. Това представлява съдържание на благородния материал от около 92.6% в цялостната сплав. 18 карата означават около 75% съдържание, а 9 карата – около 37.5%.

Останалата част от сплавта, извън златото, най-често е различна комбинация от елементите сребро и мед. Те се използват с цел придобиване на по-добра твърдост и издръжливост.

Някои допълнителни факти за златото

Ако все още не сте убедени, че златото заслужава статута си на благороден метал повече от всеки друг, по-долу ще ви представим няколко интересни факта, свързани с неговото използване и качества, които вероятно ще променят това. 

Кога се топи?

Златото има впечатляваща температура на топене – цели 1064 градуса по Целзий.

Употреба в медицината?

Златото намира своето място и в медицината. То е ценно с това, че се използва от изследователи при създаването на медикаменти, които целят лекуването на тежки болести като рак, ХИВ, артрит.

Лекарствата срещу рака често имат странични ефекти, но учените се опитват да създадат такива, които съдържат злато, а не използваната до сега платина. Тази размяна се смята, че ще намали тези странични ефекти.

Що се отнася до лекуване на СПИН, учените са тествали медикамент на базата на злато, при който установяват намаляване на вирусните клетки в маймуни, заразени с вирус, наподобяващ ХИВ.

Течното злато доказано намалява подуването на ставите при хората, страдащи от ревматоиден артрит. 

Тези ефекти не трябва да учудва никого, все пак в тялото на човека се съдържа известно, макар и минимално количество злато. 

Космическото злато

Освен теорията, разказана по-горе в статията, която предполага, че златото може да има космически произход, то учените имат и други, не по-слабо вероятни връзки между него и откритото пространство отвъд атмосферата.

Астероидът Психея 16

НАСА изследва астероида от известно време, като смята, че съдържанието на метали в него биха могли да достигнат парична стойност, измерена в квадрилиони. По-точен отговор на такъв въпрос вероятно ще има до края на 2022 година, когато се очаква той да бъде достигнат от сонда. 

Други планети

Доколкото се смята, че златото се е появило на Земята след сблъсъците ѝ с различни небесни тела, то не бива да се изключва и варианта други планети от Слънчевата система да имат такава съдба. Няма причина да смятаме, че например Марс, Венера или Меркурий не съдържат определени количества от благородния метал в структурата си.