8 причини да инвестираме в сребро

21/06/2024г. | Финанси
8 причини да инвестираме в сребро

Да инвестирам или да не инвестирам? Въпрос, чийто отговор мнозина от вас сме сигурни, че търсят. А ако пък сте направили вече тази крачка и сте решили, че искате да подсигурите финансовата си стабилност, със сигурност на преден план изниква дилемата: “В какво?”.

Безспорният фаворит в света на инвестициите си остава златото, но далеч не е за подценяване е и неговият събрат - среброто. И каквито и сравнения между злато и сребро да има, истината е, че всеки от двата избора има своите плюсове и минуси.

Познатият на човечеството от стотици години сребърен благороден метал набира все повече популярност сред инвеститорите. Мнозина гледат на него доста скептично, но е факт, че така подценявания сребрист метал крие истинско съкровище за инвестиционни цели.

Наясно сме, че доста рядко се говори за това колко ценно е среброто и затова решихме да прескочим тези граници и да ви дадем не 1 или 2 причини, а цели 8, които да ви убедят, че изборът ви да инвестирате в сребро ще ви се отблагодари. Да започваме!

1 Сребро = пари

Макар от доста години вече да не се използва като официално платежно средство наравно с днешните фиатни валути, среброто, също като златото, запазва своята стойност. В случая говорим за физическо злато, тъй като при ETF-те, фючърсите и т.н. нещата стоят малко по-различно. Но притежавайки истинско сребро, вие притежавате реални средства. Притежаването на известно количество физическо сребро ви осигурява осезаем актив, който е служил като пари в продължение на хиляди години.

2 Среброто е евтино

Това, което спира много хора от инвестицията в благородни метали, е цената на златото. Но защо да търсим само него? Цената на среброто е в пъти по-ниска от тази на неговият златист събрат, а защитата, която ни носи е също толкова голяма. Ако не можете да си позволите да купите цяла унция злато, среброто може да бъде вашият билет за притежание на благородни метали. Това важи и за подаряването на подаръци. Среброто е вашият вариант да започнете своя инвестиционен път, без да влагате всичките си средства.

3 Индустриалното търсене се покачва все повече

Поради своята устойчивост във времето и при различни условия, приложенията на среброто в различни промишлени области не спират да нарастват - от електрически ключове и слънчеви панели до химически продукти. Среброто е втората най-използвана стока на Земята, като отстъпва само на петрола. А докато среброто се използва ежедневно, това ни гарантира, че този актив ще запази своята стабилност още дълги години.


4 Ръст на търсенето в световен мащаб

Световното търсене на сребро нараства. На практика всички големи държавни монетни дворове отбелязват рекордни нива на продажби, като повечето от тях вече работят при пиково производство. Самият факт, че населението на Китай и Индия не спира да расте, а всички знаем колко ценни са благородните метали за тях, доказва, че с годините пазарът на сребристия метал ще става все по-голям.


5 Актив, който не може да се “хакне”

Не случайно сребото е считано като “сигурно убежище” за запазване на средства. За разлика от фиатните валути, които се влияят от редица геополитически и икономически фактори като във всеки момент могат да загубят стойността си, среброто е доказало своята страбилност. В периоди на инфлация търсенето на сребро често се увеличава, тъй като инвеститорите се стремят да защитят богатството си от обезценяване.


6 Диверсификация на портфейла

Накратко, диверсификацията е намаляването на финансовия риск при отделните активи. Именно затова инвестирането в сребро е определяно като един от най-добрите варианти за защита на вашите средства при непредвидени ситуации. С гореспоменатите предимства на среброто, считаме, че сами сте достигнали до извода, че инвестирането в този благороден метал със сигурност ще ви помогне да намалите риска за своите финанси и да бъдете спокойни за вашето бъдеще!


7 Лесно ликвидно

Среброто е нещо, което може лесно да бъде купено и също толкова лесно да бъде продадено. Това го прави лесен и удобен вариант за инвестиране, дори ако не сте сигурни в дългосрочните си планове. Както вече споменахме, търсенето не спира да расте, а и с ниската цена, в сравнение с тази на златото, шансовете ви да продадете вашето сребърно кюлче или монета още преди да сте се усетили, е огромен.


8 Ограничен ресурс

Фиатните валути са лесни за печатане. Ресурсът на благородните метали в природата обаче е ограничен. Именно затова колкото по-рано си подсигурим дори минимално количество, то в бъдеще със сигурност стойността му ще бъде по-висока поради неспиращото търсене. Инвеститорите, които притежават физическо сребро, могат да се възползват от потенциалното поскъпване, предизвикано от недостига на сребро.

Спираме до тук, за да ви оставим да помислите добре и да направите първата крачка по пътя на инвестициите. Не случайно спяхме на 8 - числото на безкрайността, тъй като възможностите и ползите, които носят сребърните инвестиции са точно такива - безкрайни!

Разбира се, това как ще разполагате със средствата си е изцяло във вашите ръце, но едно можем да ви гарантираме - инвестирайте и помислете за бъдещето си още днес и ще се насладите на спокойни старини без финансови тревоги. А какъв по-добър и изгоден вариант от това да се възползвате от някоя сребърна монета или кюлче?!

Ако все още се колебаете в какво да инвестирате, вижте повече информация и за златото тук и направете своя избор!