Автозастраховка в детайли: Как да спестите пари и да осигурите своя автомобил

09/02/2024г. | Застраховки
Автозастраховка в детайли: Как да спестите пари и да осигурите своя автомобил

В съвременния свят автомобилът не е лукс, а задължителна необходимост. Според статистиката, у нас всяко второ семейство притежава по две коли. В някои домакинства присъстват и допълнителни превозни средства като мотори и миниван за семейни пътувания. 

Всички те се нуждаят от защита. Сигурността на пътя и на изправността на превозното средство зависи не само от шофьорските ни умения и техническите им показатели, но и от способността ни да покриваме евентуалните рискове. Най-удачният метод да го направим, е чрез автомобилни застраховки. 

Експертите продължават да ни напомнят, че този вид финансови инструменти са изключително сигурен метод за спестяване на парични средства. Как може да се случи това, за какво да внимаваме и изобщо какво е значението на автозастраховките, ще разберете в следващите редове. 


Какво представлява автомобилната застраховка?


Автомобилната застраховка е един от многото видове застраховки. Неин обект е превозното средство. Застраховки за МПС-та обикновено се обособяват в зависимост от конкретните рискове, които покриват. А както знаете, на пътя те съвсем не са малко. 

По време на изследването на застрахователния пазар ще се натъкнете на много видове продукти, покриващи евентуални рискове на пътя и на вашето возило. Обикновено, потребителят избира конкретни варианти в зависимост от колата, включително нейната възраст и състояние, честотата на използване, начин на живот и работно място (особено ако се предвиждат служебни пътувания). 

Общото между повечето автозастраховки е, че покриват щетите, нанесени на превозното средство при определен риск. За съжаление, в повечето случаи той е ПТП. Съществуват и застраховки, които предвиждат допълнителни помощни действия за привеждането на моторното превозно средство в нормално състояние или поне в движение до най-близкия пункт за ремонтни дейности. 


Длъжни ли сме да правим застраховка на автомобила си?


Не е нужно да сте опитен шофьор, за да знаете, че някои застраховки са задължителни. Точно такава е налична и в списъка с разнообразните автозастраховки. В закона изрично е предвидена отговорността на водачите да разполагат с гражданска отговорност

Именно тази застраховка е единствената, която трябва да купите задължително. Всички останали – каквато е “помощ при пътуване“, автокаското и други – са по желание. Те обаче съвсем не бива да се подценяват. 

Така например, застраховката помощ на пътя, ще ви спести значително количество разходи при евентуално ПТП. Ако автомобилът не може да запали, или е в още по-лошо състояние, ще трябва да използвате пътна помощ, за да го закарате до своя майстор. Всички знаем обаче, че това е една доста скъпа услуга. Тя се изчислява на база изминали километри, така че ако катастрофата ви застигне далеч от дома, разходите ви още повече се увеличават. 

Що се касае до каското, при тази застраховка начините за спестяване на пари, определено, се виждат по-ясно и отчетливо. За разлика от гражданската отговорност, този финансов продукт се грижи за вас и за вашия автомобил, а не за трето лице, на което сте причинили вреда.

Каското покрива щетите, нанесени на колата ви, не само при ПТП. То може да ви спести средства и ако автомобилът ви е откраднат или повреден, включително в следствие на природно бедствие като пожар и наводнение. 

Важно е да се отбележи, че каското има много разновидности. Най-често те се отличават по своите покрития. Затова и в застрахователната сфера обикновено става дума за пълно и частично автокаско. Съветът на експертите е, ако имате чисто нова кола или/и разполагате с достатъчно средства, да заложите на пълното каско. То ви дава максимална сигурност, а от там и възможност да спестите от много повече възникнали разходи при настъпили рискове от всякакъв тип. 


Как автозастраховката ни спестява пари?


Споменахме няколко примера, които нагледно показват методите, по които застраховките за коли ви спестяват пари. С тях обаче не се изчерпват финансовите предимства на тези услуги. 

Автозастраховките са отлична инвестиция за вашето МПС, защото:


Какви други предимства носят автомобилните застраховки? 


С всичко изброено дотук дори не приключваме с предимствата от наличието на максимален брой и с достатъчно добро покритие автозастраховки. Експертите са на мнение, че те имат и допълнителни екстри, като:

Застраховките на автомобила – каско, гражданска отговорност, асистенция на пътя и други – са начин да поемете контрол както над собствената си кола, така и над рискове, които няма как да предвидите. Тя е възможност да спестите и пари, и нерви, а дори и време. В много случаи тези финансови инструменти се оказват ключови за бързото и мирно разрешаване на спорове, както и безопасно прибиране у дома след претърпяно ПТП. 

Бъдете разумни и подсигурете себе и автомобила си със застраховка, направена чрез надеждни брокери. Избягвайте да се доверявате на фирми със съмнителна репутация. Те няма да ви решат бъдещите проблеми, а със сигурност, ще ви създадат нови.