Британска лира: Интересни факти за паунда

01/07/2024г. | Финанси
Британска лира: Интересни факти за паунда

Британската лира е една от най-старите и влиятелни валути в съвременния свят. Тази парична единица представлява не просто разплащателно средство, а е символ на финансова сигурност, престиж и стабилност. През вековете лирата се е утвърдила като глобална резервна валута, търгувана активно на всички големи финансови пазари по света. В днешната статия ще разгледаме някои от най-интересните факти около британската лира, богатата ѝ история и влиянието, което тя оказва върху съвременната икономика и инвестиционния свят.



Исторически преглед

Произходът на наименованието "паунд"

Самото название "паунд" (лира) води началото си от латинската дума "pondus", която означава "тежест". През периода на Средновековието в Англия се използва система за прецизно измерване теглото на сребърните монети. Една британска лира по това време представлява точно един паунд (около 454 грама) сребро с определена пречистена проба. Оттук идва и пълното наименование "лира стерлинг" (pound sterling), като "стерлинг" е препратка към старото име на областта Стърлингшър, където се е зародила тази валута.


Лирата като сребърна монета по време на Средновековието

В продължение на няколко века британската лира се сече и използва като сребърна монета в обращение. Този период обхваща времето от средата на 8-ми век до 1717 година, когато Великобритания окончателно преминава към т.нар. Златен стандарт. По това време стойността на една лира се равнява на приблизително 113 грама чисто злато с висока проба. Възприемането на Златния стандарт осигурява дългосрочна финансова стабилност и спомага за утвърждаването на британската лира като една от водещите световни валути.


Златният стандарт и обезценяването на лирата през 20-ти век

При избухването на Първата световна война Великобритания се отказва от използвате на Златния стандарт. Малко след приключването на войната повечето държави също решават да се откажат от него поради огромните военни разходи и необходимостта от увеличаване на парите в обръщение. През следвоенната 1925 г. обаче, Великобритания се завръща отново към тази система, за да се откаже отново по време на Голямата депресия.

Въпреки това Кралството продължава да следва Златния стандарт чак до 1931 година. Това значително ограничава възможностите на правителството да регулира предлагането на пари в икономиката и води до дефлационен натиск. В крайна сметка британските власти са принудени да обезценят курса на лирата спрямо златото.

По време на Втората световна война британското правителство допълнително намалява златното покритие на лирата. В следвоенния период лирата вече се утвърждава като изцяло фиатна валута, чийто курс се определя от свободните пазарни сили на търсенето и предлагането, а не от реално покритие със злато.



Любопитни факти за британската лира

Дизайнът на банкнотите

Съвременните британски банкноти са сред най-разпознаваемите в света със своя колоритен и стилен дизайн, включващ изображения на исторически личности от Обединеното кралство. Например, на настоящата банкнота от 20 паунда е изобразен Алън Тюринг. Тези банкноти с портрета на краля са пуснати на 5 юни 2024 г., без други промени в съществуващите дизайни. Досегашният дизайн с лика на вече покойната Кралица Елизабет II остава законно платежно средство.

Върху банкнотата от 10 лири пък е отпечатан портретът на великата английска писателка Джейн Остин. За всяка от банкнотите в обращение е избрана фигурата на изключителна личност, свързана със съответния паричен номинал и оставила траен отпечатък върху културното наследство на Великобритания.


Защитни елементи срещу фалшифициране

В съвременните си издания британските банкноти са снабдени с множество защитни елементи от най-висок клас, които ги правят изключително трудни за имитиране от фалшификатори. Сред тези защити са вграждането на оптични нишки, холограми, зони с микропечат, използването на специална банкнотна хартия, както и включването на уникални частици, които реагират по специфичен начин на ултравиолетова светлина. Целта на всички тези пречки е максимално да се затрудни възможността за фалшифициране и да се запази доверието в сигурността на британската лира.


Най-старата все още валидна банкнота в обращение

Интересен факт е, че в момента най-старата банкнота, все още призната за официално платежно средство на територията на Великобритания, е тази от 1 лира. Банкнотата от един паунд е емитирана от Английската централна банка за първи път през 1797 г. и продължава да се печата до 1984 г. В наши дни банкнотата от 1 лира продължава да се поддържа като законно платежно средство, макар и само със символична цел. Въпреки това съществуват планове за нейното окончателно изтегляне от обращение в близко бъдеще.


Уникални кодове за паричните единици на Обединеното кралство

С цел улесняване на финансовите транзакции по целия свят, всяка валута притежава уникален 3-буквен код, определен според международния стандарт ISO 4217. За британската лира този код е GBP (съкращение от Great British Pound). Отделните територии, част от Обединеното кралство, като островите Джърси, Гърнси и остров Ман също имат свои собствени кодове - респективно JEP, GGP и IMP. И въпреки че локалните лири на тези територии са напълно обменяеми с британската лира по фиксиран курс, поддържането на разграничителни кодове спомага за прецизното отразяване на техния произход и самобитност.



Паунд vs Brexit

Влиянието на Brexit върху курса на лирата

След проведения през 2016 г. референдум в Обединеното кралство, на който британските гласоподаватели се произнесоха в полза на напускане на Европейския съюз, курсът на британската лира започна да се колебае значително спрямо останалите световни валути. Продължаващата несигурност около бъдещите условия на Брекзит и търговските отношения на Великобритания със страните от ЕС, доведоха до чувствително отслабване на лирата спрямо еврото и американския долар.

Резките реакции на финансовите пазари демонстрираха вълненията и притесненията, които инвеститорите изпитват относно потенциалните негативни последици върху британската икономика. Въпреки това, влиянието на процеса по излизане от ЕС върху дългосрочната стабилност и престиж на британската лира все още е трудно да бъде определено със сигурност.


Перспективи за бъдещето на британската лира

Независимо от несигурността около Брекзит и напускането на ЕС, мнозина финансови анализатори и експерти смятат, че лирата ще успее да запази ролята си на една от най-търгуваните и влиятелни валути в световен мащаб. Лондон остава ключов международен финансов център, а Великобритания има дългогодишна традиция на независима парична политика чрез институцията на Банката на Англия.

Бъдещите перспективи пред британската лира ще зависят в голяма степен от способността на правителството в Лондон да сключи изгодни търговски споразумения и да осигури непрекъснат икономически растеж след окончателното напускане на Европейския съюз. Освен това, по-благоприятното данъчно облагане във Великобритания също може да се окаже привлекателен фактор за нови чуждестранни инвестиции, които да укрепят допълнително международните позиции на лирата.


Възможността за присъединяване към Еврозоната

Макар и да изглежда малко вероятно към настоящия момент, някои икономически анализатори не изключват напълно възможността в бъдеще Великобритания да поеме курс към присъединяване към Еврозоната и замяна на лирата с единната европейска валута еврото. Потенциални ползи от една такава стъпка биха били премахването на търговските бариери и улеснения обмен на стоки, услуги и финансови потоци в рамките на единния европейски пазар.

От друга страна обаче, подобен ход неизбежно би довел до пълна загуба на парична независимост за Обединеното кралство и прехвърляне на контрола върху лихвените равнища и паричното предлагане към Европейската централна банка. Това е ключов суверенен лост, който британските правителства исторически са се стремили да запазят.

Британската лира е валута с дълбоки исторически корени и престижна репутация из целия свят. Макар да е преминала през множество предизвикателства и трансформации, тя си остава един от стълбовете на глобалната финансова система и разпознаваем символ на Обединеното кралство.

Както много други аспекти от живота в съвременния свят, бъдещето на паунда ще продължи да бъде повлияно от динамичните политически и икономически процеси. Независимо от развитието около Брекзит, можем да бъдем сигурни, че уникалният статут на тази валута ще бъде пазен ревностно от британските власти и финансови регулатори.

За всички инвеститори, търговци и граждани лирата си остава синоним на финансова сигурност, ликвидност и надеждност. Неслучайно тя продължава да бъде една от най-предпочитаните валути за международни разплащания, търговия и съхраняване на богатство. Нейното бъдеще е тясно свързано с просперитета на самата британска нация и силата на нейната икономика.


Ако искате да научите повече и за историята и на останалите валути, както и да сте информирани за новостите в света на инвестициите в злато и сребро, разгледайте и останалите публикации в блога ни
тук.