Как да инвестираме в злато - за начинаещи

05/05/2022г. | Финанси
Как да инвестираме в злато - за начинаещи
Темата за личните финанси и инвестициите стана изключително популярна напоследък. Дори самите вие все още да нямате опит с инвестирането, то вероятно все по-често чувате ваши познати да дискутират с колко е се увеличила актуалната цена на златото или пък, че са си купили златни кюлчета и монети. 

Икономическите рецесии, както и ескалиращи външнополитически конфликти, често пораждат притеснение у хората и те търсят сигурно убежище, което ще им помогне да съхранят стойност. Именно като такова се е доказало златото през своята дълга история. 

В днешната статия ще обърнем внимание на важните неща, които начинаещите инвеститори трябва да имат предвид, ако изберат да вложат част от своя капитал в злато. Ако това е тема, която вълнува и вас, останете до края на тази статия, за да научите полезна информация.


Защо да инвестирате в злато?

Ако тепърва навлизате в света на инвестициите, вероятно ще се запитате защо златото е толкова предпочитан актив. Краткият отговор е, че този благороден метал предлага някои значителни предимства пред останалите традиционни алтернативи, като акции например.

Както вече споменахме, търсенето на злато е най-високо, когато хората изпитват несигурност, породена от турбулентна икономика и нарастваща инфлация. При настъпването на такива събитие,  обикновено наблюдаваме нестабилност на пазара на акции.

Именно в такива моменти хората търсят активи, които ще им помогнат да съхранят стойността на тяхното богатство. Златото е актив, чиято цена продължава да се увеличава през годините и който е сигурен начин да защитите парите си от високите нива на инфлация. 

В несигурни времена неговата стойност обикновено се повишава, за разлика от тази на повечето традиционни активи, което е и причината инвеститорите винаги да държат известна част от капитала си под формата на злато, използвайки го като застраховка срещу икономически кризи и висока инфлация. 

Златото е високо ликвиден актив, което означава, че заради това, че е ценен от останалите инвеститори, вие лесно ще може да го продадете и да получите цената му в пари. 
Това са основните причини, поради които си струва да обмислите инвестиция в злато.

Предимствата на инвестициите във физическо злато

Ако решите да инвестирате в ценния метал, има различни възможности как да го направите. Традиционният избор е да закупите физическо злато, под формата на кюлчета и монети. Днес, благодарение на все по-достъпните технологии, може да инвестирате в златни фючърси, борсово търгувани фондове (ETFs), които инвестират в злато и т.н. 

В тази статия ще обърнем по-подробно внимание на инвестицията във физическо злато и нейните предимства. Причината затова е, че този тип инвестиция е сравнително по-лесна от останалите и за разлика от тях, не изисква да имате задълбочени познания за това как работят стоките пазари и как да търгувате с активи. 

Още едно от големите предимства да вложите част от вашите средства в златни кюлчета и/или монети е фактът, че вие физически притежавате своята инвестиция, за разлика от акции, криптовалути и друг тип инвестиции, за които притежавате единствено документ, че те са ваша собственост. Ползите, които произтичат от това са, че във времена на несигурност и икономически сътресения, когато парите губят стойност или по друга причина, може да нямате достъп до финансовите си активи в банката, то златото може да служи като ефективно средство за размяна.

Освен това, златните монети и кюлчета позволяват лесно да съхранявате и пренасяте голяма стойност, което също е ключово предимство в извънредни ситуации. 

Как да закупите инвестиционно злато?

Ако искате да закупите инвестиционно злато, може да го направите директно от физически обект на лицензиран търговец. Другият възможен вариант е покупка на злато онлайн. Така ще може да получите желаните от вас кюлчета и/или монети в удобен за вас куриерски офис. 

Съветваме ви внимателно да проучите търговеца, от който ще купите златото, за да сте сигурни в неговата доказана репутация, както и в това, че купувате оригинални златни продукти с ясен произход и високо качество. Коректните търговци също така ще застраховат всяка пратка, за да няма никакви рискове за вас като клиент, ако изберете да поръчате златни продукти онлайн. 

Избягвайте да купувате злато от съмнителни търговци, особено ако продават благородния метал за съмнително ниски цени. Това може да е червен флаг и да се окажете измамени. 

Златни кюлчета или златни инвестиционни монети?

В случай, че предимствата, които вече изброихме, са ви убедили, че искате да инвестирате в злато, един логичен въпрос, който следва е дали да избере златни кюлчета, или златни монети. Отговорът не е еднозначен и зависи от редица фактори, включително за колко дълъг период ще задържите инвестицията, каква сума планирате да инвестирате, премиите на търговците, как ще съхранявате златото и др.

Златните кюлчета обикновено излизат по-изгодно, тъй като има по-малки производствени разходи (производство, доставка, опаковка и т.н.) за самите производители. Те са добра опция, ако планирате да направите по-голяма инвестиция. Сравнено с инвестиционните монети обаче, кюлчетата предлагат по-малко гъвкавост и са една идея по-малко ликвидни. 
Монетите от своя страна предлагат повече гъвкавост, като някои от по-популярните сред тях имат  и допълнителна колекционерска стойност. Ако сте начинаещи в инвестициите, добра идея е да заложите на популярни златни монети, като например Златен Кругерранд, Канадски Кленов Лист, Виенска Филхармония и др, както и златни кюлчета от 1 унция, 50 и 100 грама. Повече предложения може да откриете в онлайн каталога на Лимар24. 

Как и къде може да съхранявате физическо злато?

Още един важен фактор, който трябва да вземете предвид е как и къде ще съхранявате закупеното от вас злато. Този метал се характеризира със значителна устойчивост и няма нужда от някаква специална поддръжка. От гледна точка на това да защитите своите притежавания обаче е добре да подсигурите сигурно място, където ще държите златото. 

Малки количества злато може да съхранявате на труднодостъпно за външни лица място във вашия дом, например. Ако обаче притежавате големи количества злато, е препоръчително да наемете сейф в банка, за да знаете, че вашите активи ще бъдат защитени. Застраховането на златото също е препоръчителен ход, който ще ви даде повече сигурност и спокойствие. 

Защо да изберете покупка на златни монети и кюлчета от Лимар24?

Лимар24 е компания с дългогодишен опит на пазара и предлага висококачествени златни продукти на едни от водещите световни рафинерии. Всички златни продукти, които може да поръчате онлайн, са с гарантирано качество и произход. Ние застраховаме всяка пратка, така че нашите клиенти да бъдат сигурни, че ще получат поръчаните от тях златни продукти без рискове. 

Разгледайте нашия онлайн каталог със златни продукти и поръчайте лесно само с няколко клика. Не се колебайте да се свържете с нашия екип, в случай, че имате допълнителни въпроси.