Най-популярните рафинерии за злато в света

30/03/2022г. | Финанси
Най-популярните рафинерии за злато в света

Златото е един от най-ценните благородни метали, познат на човечеството от преди хилядолетия. С развитието на науката и технологиите, процесите на топенето и рафинирането на златото стават все по-сложни, но едновременно с това съвременното оборудване и техники са в пъти по-прецизни.

Компаниите, чиято основна дейност е свързана с рафиниране на злато или други благородни метали, се наричат рафинерии. Рафинирането е процес, при който благородният метал се пречиства, като от него се отделят широк спектър от скали, минерали, съединения, химикали и други, които биха нарушили чистотата му. 

Днес в световен мащаб има множество рафинерии за благородни метали, като някои от тях оперират само на местни пазари, а други в глобален мащаб. Има обаче няколко водещи световни компании, които през годините са успели да си спечелят слава на най-популярните рафинерии за злато в света. Всички те са включени в списъците на Лондонската асоциация на пазара на билиони (LBMA), които включат само  акредитирани рафинерии на големи златни и сребърни кюлчета. Те отговарят на строги стандарти за рафиниране и анализиране, а също така финансово жизнеспособни и стабилни компании.

В тази статия ще ви разкажем за едни от най-известните рафинерии в световен мащаб и на какво те дължат своята слава. Ако ви е интересно да научите повече, прочетете следващите редове. 

Valcambi 

Ако някога сте купували златно кюлче с инвестиционна цел или за подарък на близък човек, вероятно името Valcambi ви звучи познато. И има защо. Днес Valcambi е най-голямата рафинерия за ценни метали в света, като годишният и капацитет достига 2 хиляди тона. 

Историята на популярната швейцарска рафинерия започва през 1961 г. в Балерна и  води началото си от местна рафинерия за ценни метали, наречена Valori & Cambi. Интересен факт е, че още няколко от най-значимите рафинерии за злато в света също се намират в Швейцария, което превръща страната във важен играч на този пазар. 

Към момента компанията е собственост на индийската Rajesh Exports, която пък е най-големият производител на златни бижута в света. В богатото портфолио от услуги на Valcambi, освен рафиниране на злато, ще откриете и производство на златни кюлчета, монети и медальони, транспортни услуги, тестове и анализ, съхранение на ценни метали и др. 

Argor Heraeus 

Argor Heraeus е една от водещите рафинерии и най-големият доставчик на ценни метали в света. Компанията е основана под името Argor SA през 1951 г. в Киасо, Югоизточна Швейцария. По-късно е открита производствена база в Мендризио, където и до днес се осъществява рафиниране на злато и производство на кюлчета и  други продукти от благородни метали. 

Днес Argor Heraeus е собственост на международния холдинг Heraeus Precious Metals (HPM) и има представителство в  за Латинска Америка, намиращо се в Сантяго де Чили, както и  собствени филиали в Германия и Италия. 

Заминава се рафиниране на злато, сребро, паладий  и платина, както и с допълнителни услуги като транспортиране, хеджиране и търговия с ценни метали. Подобно на други швейцарски рафинерии, Argor Heraeus произвежда сплави, които намират приложения в часовникарската и други индустрии. 

Metalor Refining Group

Metalor Technologies SA е водещ международен преработвател на злато и производител на кюлчета със седалище в Нюшател, разположен в близост до швейцарската столица Цюрих. Както виждате, в списъка се поява вече трета компания, която води началото си именно от тази богата европейска страна. Това е и най-старата от всички тях, като е създадена от през 1852 г. 

Компанията днес притежава и управлява рафинерии и в още няколко държави по света, в това число САЩ, Хонг Конг, Китай и Сингапур. В допълнение към златото, компанията рафинира сребро, платина, паладий и родий, производство на продукти с широки промишлени приложения. Произвежда ценни метали с много висока чистота за хай-тек или медицинска употреба. Още един интересен факт е, че има отдел, специално посветен на разработване на наночастици от благородни метали.

Rand Refinery

Рафинерия Rand е най-големият в света единичен обект за рафиниране и топене на злато и е е базиран в Джермистон, Южна Африка. Рафиниране на злато и производство на кюлчета и други с добавена стойност изделия от благородни метали се извършват в помещенията на компанията в Джермистън. 

От 1967 г. компанията произвежда и всички заготовки за Крюгерранд гама от златни кюлчета монети, произвеждащи повече от 56 милиона заготовки (1400 тона) към днешна дата. От 1998 г. тя също носи отговорност за маркетинга на Крюгеранди в световен мащаб. Освен злато, компанията произвежда и сребърни кюлчета.

Монетният двор в Пърт (The Perth Mint)

Монетният двор в Пърт е водещ международен преработвател на злато, както и основен производител на златни кюлчета монети за глобалния пазар. Златната рафинерия се намира близо до летище Пърт, Австралия. 

Gold Corporation, институция, изцяло собственост на правителството на Западна Австралия, има две основни дъщерни дружества: GoldCorp Australia и Западен австралийски монетен двор (който включва Монетния двор в Пърт). Монетният двор в Пърт е отговорен за рафинирането на благородни метали,  производство на промишлени продукти и производство на монети от благородни метали и други сечени изделия.

Tanaka 

Tanaka Kikinzoku Kogyo K.K. е е водещият преработвател на злато и кюлчета производител в Япония. Седалището се намира в Чийода-ку, район на Токио. Рафинирането на злато и производството на кюлчета се извършват в завода Шонан  на около 50 км от Токио. Заводът управлява една от най-големите рафинерии в света с годишен капацитет над 500 тона. В допълнение към златото, компанията рафинира метали от платинената група и сребро, производство на кюлчета и други продукти.

Накратко ви представихме част от най-популярните рафинерии за злато в света. Списъкът не претендира за изчерпателност, тъй като към него могат да се добавят още немалко компании. Едни от най-търсените и висококачествени златни кюлчета и инвестиционни монети може да откриете в нашия каталог. А ако все още сте начинаещи в тази сфера,  ето какво трябва да знаете преди да инвестирате в злато.