Златните кюлчета като инвестиционен актив: защо и как да ги изберем?

10/06/2024г. | Финанси
Златните кюлчета като инвестиционен актив: защо и как да ги изберем?

В днешно време икономическите и геополитическите промени оказват силно влияние върху не само върху обстановката в страните, но и върху фиатните валути. Всеки ден ставаме свидетели на обезценяване на парите, промяна в курсовете на валутите и т.н. И затова все по-важно е да помислим как да подсигурим нашата финансова сигурност. Вариантите за това са много, но един от тях се оказва особено предпочитан - инвестирането в злато. Благородният метал, познат на човечеството от хилядолетия, е доказал своята стойност през годините и именно затова много от инвеститорите се насочват именно към него.

При наличието на различни варианти за златни инвестиции - от монети и кюлчета до златни бижута, за начинаещите инвеститори често е трудно да се ориентират кое наистина си заслужава. В следващите редове ще ви запознаем по-подробно с една от най-популярните разновидности - златни кюлчета. Ще ви разкрием как да изберете правилно, за да избегнете фалшификатите и ще се опитаме да ви убедим защо подобен тип инвестиция си заслужава. Така че нека не губим повече време, а се потопим заедно в света на златните инвестиции!



Какво представляват златните кюлчета?

Преди да навлезем в дълбините на темата обаче, нека обясним какво точно представляват златните кюлчета. Под това наименование визираме всяко блокче, изработено с минимална чистота от 99,5%. Формата и размерът могат да варират, за да отговарят на различните изисквания на инвеститорите. По-големите разновидности на кюлчетата, произведени чрез отливане на разтопен метал във форми, се наричат слитъци. По-малките често се създават чрез изсичане или щамповане от валцувани златни листове. Златните кюлчета се доставят от държавни монетни дворове и частни рафинерии.


Как да изберем правилно?

За да сте сигурни, че ще направите правилния избор, трябва да бъдете внимателни и да следите няколко ключови фактора. В противен случай може да се окажете жертва на измама. Ето и няколко съвета за какво точно да внимавате, за да разграничите истинското от фалшивото злато:

Със сигурност сте чували, че златото трябва да е 24 карата. Но какво значи това? Каратите всъщност показват чистота, а 24-каратовите кюлчета са една от най-чистите форми на метала, която може да откриете - 99,9%. Всичко, което е по-малко, съдържа легирани метали (примеси с други метали), което намалява стойността. За да сте сигурни, че златото е “чисто”, то трябва да има съответната маркировка. Ако въпреки това имате съмнения, съветваме ви да се обърнете към специалист, който да провери професионално качеството на метала.

Най-често срещаните размери на златните кюлчета са 5 грама, 10 грама, 1 унция, 100 грама и 1 килограм. Размерите от 1 унция и 100 грама от доказани монетни дворове предлагат най-добра ликвидност. По-малките кюлчета имат по-високи премии, но са по-лесни за продажба. Избирайте спрямо бюджета си, дори малката инвестиция може да ви донесе много дивиденти в бъдеще.

Винаги търсете кюлчета, които имат сертификат. Те дават цялата информация, която ви е нужна - теглото, чистотата и съдържанието на метала. Имайте предвид, че подобен лист хартия не може да ви даде 100% гаранция, че кюлчето, което купувате е оригинално, но липсата на такъв със сигурност е знак, че има нещо нередно.

Заложете на марки, които са добре познати и сте сигурни, че предлагат качествени продукти. Избягвайте неясни марки и съмнителни източници. Дори онлайн дилърите трябва да предоставят удостоверяване на марката. Винаги изисквайте сертификат от производителя, за да се напълно сигурни в качеството.

Проучете пазара. Потърсете в интернет нужната информация относно различни марки и дилъри. Доверете се на мнението на хората, тъй като това е един от най-сигурните варианти, че няма да попаднете на грешното място. Ако имате познати, които се интересуват, или дори инвестират в злато - посъветвайте се с тях. Сравнете цени на изкупуване и продаване на златото, както и какви продукти се предлагат на различните места.


Защо да заложим на златни кюлчета като инвестиция?

Инвестирането във физическо злато и по-конкретно в златни кюлчета е сигурен вариант за защита на вашите средства в дългосрочен план. Златото е доказало способността си да запазва и дори покачва своята стойност, което го прави надежден вариант за диверсификация на средства, т.е. рискът при подобна инвестиция е в пъти по-малък отколкото при други варианти за спестяване.

Друго предимство, което прави кюлчетата добър избор за инвестиране, е това, че са бързо ликвидни. Търсенето им не спира и дори се покачва през годините. Това означава, че дори в даден момент да се откажете от вашето притежание, то бързо ще успеете да го продадете.

Златото, както споменахме още в началото, не се влияе от икономическите нестабилности, а дори обратното - в случаи на инфлация например, неговата цена има тенденцията да се покачва. Съвсем наскоро дори станахме свидетели на пик в цената на златото.

Инвестирайки в подобен тип актив, вие не сте зависими от ответна страна, т.е. сами разполагате и се грижите за своите вложения и да ги управлявате спрямо своите собствени виждания.


Инвестицията в златни кюлчета ви гарантира сигурност на вашите средства и ви дава нужното спокойствие за бъдещето. Все пак не забравяйте да направите своето проучване преди да се впуснете в подобно начинание. Преценете добре предимствата и рисковете и изберете вариант, който е съобразен с вашия бюджет и изисквания. Ако сте взели своето решение за инвестиране в златно кюлче, заложете на сигурен търговец в бранша, какъвто е
Limar24.bg. Подсигурете бъдещето си още днес!