Как да изберем подходяща имуществена застраховка?

29/04/2024г. | Застраховки
Как да изберем подходяща имуществена застраховка?

Когато чуете думата застраховка, колко от вас се сещат веднага а думички като “имущество” или “дом”? А колко от вас за “живот” или “гражданска отговорност”? Да.. и ние така си помислихме.

Имуществената застраховка е доста подценяван документ, особено у нас. Или поне така беше до скоро. В последните години все повече българи насочват погледа съм към защита на своето имущество. Според проучване, проведено от АБЗ (Асоциация на българските застрахователи) през 2023 г., 88% от анкетираните хора са направили избора да бъдат защитени доброволно, а не по банково изискване за кредит. Друг знак, който дава лъч надежда, че има положителна промяна в мисленето на българина, е че 50% от хората, които все още нямат сключена полица за имуществена защита, обмислят подобна крачка.

Но как да изберем най-подходящата за нас и нашите нужди? Нека видим какви са различните видове имуществени застраховки и за какво да внимаваме, когато сключваме подобна сделка.

Видове имуществена застраховка

Застраховка на дома

Нашият дом е нашата крепост! И затова трябва да се грижим за него, както се грижим за себе си. Осигурявайки му нужната защита при непредвидени от нас обстоятелства, ние си гарантираме по-спокоен живот, без излишен стрес. Застраховката домашно имущество не е задължителна, но е силно препоръчителна, тъй като може да се окаже от изключителна важност в конкретни ситуации. Обстоятелства на природни бедствия, пожар, токов удар са само част от покритията на подобна полица. И под домашно имущество тук не разбирайте само недвижимата част. Тук влизат щети и по вашето движимо имущество у дома - мебели, уреди и т.н.

Цената на подобна застраховка се определя индивидуално, спрямо стойността на самото имущество, обстоятелствата и допълнителните покрития, които искате са бъдат добавени към нея. Преди да подпишете, уверете се, че всичко, което искате да бъде включено е на лице и прочетете внимателно изключенията, за да не се окажете неприятно изненадан в случай на подобно неприятно събитие.

Други видове

Когато става въпрос за защита на лично имущество, не говорим само за обекти като къща или апартамент. Има още няколко вида застраховка имущество, от които може да се възползвате. Ето някои от тях:

На работното помещение

Независимо дали сте собственик или наемател, подобна защита със сигурност няма да ви бъде излишна. Осигурете спокойна работна среда без излишни притеснения като защитите вашият магазин, офис, склад или друг обект, предлагащ вашите стоки и услуги. Застраховката на работно помещение най-често покрива обстоятелства като природни бедствия, пожар, влизане с взлом, локални взривове и тн. Тук цената също се определя спрямо различни фактори - самото помещение, рисковите обстоятелства и избраните допълнителни покрития.

Индустриален пожар

Тази застраховка е малко по-различна от предния вид, който ви представихме, При нея обект на защита са всички движими материални активи, с които фирмата разполага, както и всички сгради, които притежава. Обстоятелствата, при които важи, са почти същите като при защитата на работното помещение. Сключвайки подобно споразумение, вие като собственици на бизнес, си гарантирате спокойствие по време на работа, защитавайки притежанията си по най-добрия начин, стига те да са законово уредени.

Строително-монтажни дейности

Ако сте решили да се захванете със строително-монтажни, подобен тип застраховка със сигурност не би ви била излишна. По време на ремонт могат да се случат куп непредвидени усложнения. Осигурете защита на всички лица, участващи пряко или косвено в дейностите, с които сте се захванали. Наясно сме, че започването на ремонтни или строителни дейности е тежка задача и изисква поемането на сериозна отговорност. Именно затова ви съветваме да обмислите сключването на подобна полица. Рискове винаги има, но нека си спестим колкото можем повече от тях,

Електронно оборудване

Ако сте човек, чиято работа е свързана предимно с техника и електроника, тази застраховка е точно това, от което имате нужда! Защитете своето оборудване от непредвидени обстоятелства. Уверете се, че всичко, което искате да защитите, е прилежно и точно описано в документите преди да подпишете. Имайте предвид, че амортизационни или повреди, причинени от липса на внимание, със сигурност не биха били обект на полицата, която подписвате.

За какво да внимаваме, когато избираме застраховка имущество?

Покритие

Преди да сложите финалния подпис върху белия лист, уверете се, че всичко, от което искате да имате поне минимална защита, е подробно описано. Съществуват доста вратички, които застрахователите си оставят. Консултирайте се с експерт в сферата, за да ви насочи кой е най-добрият избор за вас и какви изисквания трябва да имате към покритието, което ви предлага.

Не забравяйте, че движимото и недвижимото имущество в повечето случаи трябва да бъдат защитени поотделно. Вида на имуществото също е от значение за това каква полица е най-подходяща и съответно за нейната цена.

Цена

Това, че нещо се струва твърде евтино, не означава, че не е качествено. И обратното. Проучете добре различните застрахователни дружества и техните условия. Прочетете мнения за тях и след това вземете решение, което да отговаря както на вашите изисквания за покритие, така и на бюджета ви. Търсете условия, които максимално отговарят на вашите нужди, без да изпадате в хиляди допълнения. Естествено, колкото по-голямо защита, толкова по-добре, стига обаче инвестицията да си заслужава.

Изключения

Четете дребния шрифт! Това са едни от най-важните редове във вашата полица. Именно там застрахователите опитват да приложат своите вратички, в случай, на отказ да изплатят дадено обезщетение. Уверете се, че разбирате правилно всичко описано в документите. Ако имате затруднения, посъветвайте се с консултант, който да ви разясни по-подробно условията.

Защитете себе си и дома си, за да живеете един по-спокоен живот в това забързано ежедневие. Макар да мислим, че сме предвидили всички, винаги има какво да се обърка, както казват по-старите хора. Бъдете винаги една крачка пред тях като помислите за бъдещето и сигурността си. С подписването на имуществена застраховка сме сигурни, че ще дишате една идея по-леко, знаейки, че имате подкрепа, ако нещо непредвидено ви сполети. Разгледайте и другите варианти, които предлагаме тук.