Как глобалните събития влияят на цената на златото и какво означава това за вашите инвестиции?

30/05/2023г. | Финанси
Как глобалните събития влияят на цената на златото и какво означава това за вашите инвестиции?

Златото винаги е било популярен инвестиционен избор. Стойността му е призната още в древността и то продължава да бъде ценен актив в съвременния свят. И макар благородният метал да запазва своята стойност забележително добре с течение на времето, неговата цена не е имунизирана срещу влиянието на световните събития. Последните няколко години ни предоставиха поредното доказателство за това: пандемия, война в сърцето на Европа и неочаквано висока инфлация доведоха до икономическа несигурност в световен мащаб. Но как именно глобалните събития са свързани с цената на златото и какво трябва да имате предвид, когато вземате инвестиционни решения? Именно този въпрос ще разгледаме днес.

В хода на безпрецедентните глобални събития цената на златото е обект на интерес от страна на много инвеститори. Известно е, че стойността на този благороден метал се повишава по време на икономическа несигурност и именно на това станахме свидетели през последните 3 години. Впрочем, въпреки флуктуациите, тенденцията от 2018 г. насам е тя трайно да се покачва.

Глобална пандемия

До 2020 година малцина от нас можеха да си представят, че може да се случи нещо подобно на глобалната пандемия от Covid-19. Безпрецедентната скорост на разпространение на болестта в световен мащаб, високите нива на смъртност и локдауните, които последваха като резултат бяха нещо, което много малко хора в световен мащаб бяха предвидили. Тези форсмажорни обстоятелства преобърнаха редица аспекти от живота ни.

Вследствие на това огромни индустрии, в чиято стабилност никой никога не се беше съмнявал, като туризма, хотелиерството и ресторантьорството, бяха разтърсени из основи. Големи компании фалираха, много хора останаха без източници на доход, а безброй други се питаха докога ще запазят своите работни позиции.

Всички тези събития разтърсиха из основи световната икономика и доведоха до съмнения и нестабилност. Поради това хората се ориентираха към актива, който винаги е издържал теста на времето: златото. През 2020 цената на благородния метал достигна исторически нива - $2036,58 за тройунция (на 7 юли 2020 г.)

Висока инфлация

Един от основните фактори, влияещи върху цената на златото, са нивата на инфлация. Причината за това е традиционната роля на метала като хедж срещу несигурността на пазара. Когато инфлацията е висока, стойността на парите намалява, което прави златото привлекателна инвестиционна опция. Инфлацията може да бъде причинена от различни фактори, като правителствени политики, икономическа нестабилност и глобални събития като пандемии и военни конфликти.

Понастоящем наблюдаваме повишаване на инфлацията в много държави поради комбинация от форсмажорни събития, включително пандемията COVID-19 и войната между Русия и Украйна. В резултат на това цената на златото се повишава, тъй като инвеститорите търсят сигурно убежище за парите си. Важно е да се отбележи, че нивата на инфлация се променят с течение на времето, така че ако искате да инвестирате в злато, е важно да следите внимателно важните икономическите показатели, които могат да повлияят на неговата стойност.

Повече по темата можете да прочетете в статията ни “Високата инфлация срещу златото – Исторически преглед”.

Икономически кризи

Икономическите кризи също играят ключова роля в определяне цената на златото. Когато има икономически спад, инвеститорите са склонни да губят доверие в традиционните инвестиционни опции, като акции и облигации. Това води до нарастване на търсенето на злато: независимо от факта, че то също променя своята цена с времето, историята показва, че както доверието, така и интересът към благородния метал остава стабилен и на него може да се разчита. Ето защо то е отличен начин за съхранение стойността на спестяванията.

Лесно можем да видим корелацията между нестабилността в икономиката и повишената цена на златото, ако разгледаме графиката с цени на златото за последните 20 години.

Ясно се вижда нарастването на интереса към този инвестиционен актив като следствие от финансовата криза през 2008 г., а след това и спада на цената с възстановяването на световната икономика между 2014-2018 г. Следващото голямо нарастване виждаме през 2020 година, като резултат от икономическата нестабилност поради мерките за ограничаване на пандемията Covid-19.

Военни конфликти

Накрая, военните конфликти също могат да окажат значително въздействие върху цената на златото. Когато в даден регион има политическа нестабилност или конфликти, инвеститорите са склонни да прехвърлят парите си към по-сигурни активи, като златото. Това води до нарастване на търсенето на злато и от своя страна до повишаване на цената му.

Това се случи през последните години с конфликтите в Близкия изток и Северна Корея. Ако разгледате отново графиката по-горе, ще забележите, че краят на февруари 2022 година също се характеризира с пик. Само 3 дни след нахлуването на руските войски в Украйна, цената на златото отново достига рекордните нива от края на юли 2020 година.

Какво означава това за вашите инвестиции?

Както видяхме, глобалните събития могат да окажат значително влияние върху цената на златото. Ако обмисляте да инвестирате в този актив, е важно да следите внимателно икономическите показатели и глобалните събития, които могат да повлияят на стойността му.

Макар благородният метал да има свойството да запазва своята стойност с течение на времето, поради което е много предпочитан вариант за инвестиция по време на икономическа несигурност, той не е имунизиран срещу колебанията на пазара. Важно е да диверсифицирате портфолиото си и да не слагате всичките си яйца в една кошница.

В заключение, глобалните събития и състоянието на световната икономиката са един от ключовите фактори, които влияят върху формиране цената на златото. Като инвеститор е важно да следите внимателно тези събития и да разберете как те могат да се отразят на вашите финанси. С помощта на актуални, надеждни данни и добра стратегия, включваща диверсификация на портфолиото ви, можете да вземете информирани решения и да намалите риска за вашите спестявания. Ако сте готови да инвестирате в злато, посетете нашия онлайн магазин.