Какво трябва да знаете преди да инвестирате в злато?

23/02/2022г. | Финанси
Какво трябва да знаете преди да инвестирате в злато?

Инвестицията в злато е един от най-сигурните начини за запазване на свободните ви финансови ресурси. Особеностите му го правят много подходящо за безопасно съхраняване на средства, които са под постоянната опасност от инфлация.

Златото неслучайно е разменен метод на хиляди години. Неговата непреходна стойност е била двигател на построяването на съвременния ни свят, а сега продължава да бъде символ на възможности, независимост и стабилност. Във финансовия свят има категоричен консенсус, че във всеки сериозен инвестиционен портфейл трябва да има определено количество злато, обикновено около 5-10%. Основната причина за това е сигурността, която дава то. 

Заедно с практическата липса на дългосрочен риск, хората, решили да закупят инвестиционно злато трябва да имат предвид още няколко неща

Различните форми на инвестиционното злато 


Има различни форми, в които може да дойде златото, което сте закупили. Това най-често са монети и кюлчета. Грешка, която правят много хора е да смятат, че закупуването на златни бижута е форма на инвестиция. Проблемът тук е, че при обработката на метала се губи известно количество от стойността му. Такава загуба може да достигне до 35%, което вероятно не желаете да се случва.

Монетите и кюлчетата са много по-подходящ метод, но те също имат своите ограничения.

Ликвидност на златото


Инвестиционното злато е ресурс, който може във всеки един момент да бъде обменен за стока или услуга. Той не е валута, но редица банки и финансови институции извършват такива транзакции. Ако поискате да обмените закупеното от вас злато за пари, с които ще можете да потребявате, то трябва да имате предвид, че все пак това би могло да отнеме известно време и усилие. Основният фактор е намиране на дилър, който да ви даде цената, която бихте искали да получите за продаваното от вас количество. Полезно е да се информирате и за таксите, които се начисляват върху транзакциите със злато. Те могат да варират от 10% от стойността до над 30%.

Високо търсене на злато

Търсенето на злато в световен мащаб е в изключителен пик. Благородният метал се радва на невероятна популярност, поради простата причина, че много инвеститори се насочват към отделяне на част от средставата си в безрискови капитали. Кризата от 2008 година срути огромни бизнеси, включително мултинационални банкови гиганти, а загубите в световен мащаб бяха безпрецедентни. Това, обаче, не успя да впечатли цената на инвестиционното злато, което бързо си я възвърна и продължи да я покачва, за да достигне абсолютния си връх през 2019 година. 

Злато и валути 

Доколкото цената на златото се влияе от фактори, близки до тези, от които зависи стойността на лева, долара, еврото, или друга валута, инвестиционното злато има собствен живот. В тази връзка е и част от критиката срещу загърбването на златния стандарт (осигуряването на местната валута с количество злато) в големите световни икономики. Финансовата турбулентност, на която се излагат те, се отдава в голяма степен именно на тази стъпка. Експертите водят непрестанни спорове за това, дали трябва да се върне златния стандарт изцяло, или поне частично, но към момента такава възможност изглежда далеч.

Как работи златото?

Златото не носи постоянна печалба, вие трудно можете да планирате допълнителен доход върху него. То не работи като акциите. Неговите финансова добавена стойност и ликвидност идват, когато то е обменено обратно във валута, за разлика от капиталовложението, което носи годишен дивидент, но е и значително по-високо рисково.

В какви златни продукти да известирате? 


Търсете редките, сертифицирани монети и кюлчета. Ограниченото им предлагане спомага за допълнителната им добавена стойност. Те са не просто парчета благороден метал, но придобиват и колекционерска тежест. Търсете продуктите на реномираните световни рафинерии.В онлайн каталога на Лимар24 ще откриете златни продукти на едни от най-известните и предпочитани златни рафинерии в света, които ще намерят заслужено място във вашия инвестиционен портфейл.

Помислете къде ще съхранявате вашето инвестиционно злато?

Нещо, което хората често пропускат при вземането на решение за инвестиция в злато е мястото, където то ще бъде физически съдържано. Ако имате намерение да използвате сейф в банка, например, калкулирайте таксите, които ще трябва да отделяте, за да използвате нейните услуги. Ако решите, че ще го пазите вкъщи, осигурете максимално защитено и недостъпно място, в случай на инциденти. Друг подходящ начин за подсигуряване на вашата инвестиция, който е полезно да обмислите, е застраховката му.


Инвестиционното злато е един от най-подходящите начини да запазите свободните си финансови ресурси от пагубното влияние на инфлационните процеси. Неговата сигурност беше широко затвърдена след последната голяма криза, която удари света през 2008 година. Понастоящем глобалната икономика отново е в сериозна пауза заради стагнацията, предизвикана от Ковид пандемията. Много бизнеси фалират, а неизползваните финансови ресурси се топят с огромна скорост. В същото време рисковете пред капиталовите инвестиции са големи и един от малкото ходове с практически нулев риск от пропадане е инвестиционното злато.