Най-популярните дестинации за пътуване в Европа и рисковете, които крият

07/09/2022г. | Финанси
Най-популярните дестинации за пътуване в Европа и рисковете, които крият
Европа е един от най-често посещаваните континенти за туризъм. Той се радва на изключителна популярност главно защото предлага изобилие от прелестни кътчета, на които човек да се наслади, да си отпочине, а и културно да се обогати. 
В същото време, именно в Европа са локализирани и най-често избираните дестинации за пътуване в световен мащаб. В действителност, нашият континент е богат на предложения за ваканция от всякакъв тип. За съжаление обаче, досущ като във всеки друг регион в света, и в Европа повечето популярни дестинации крият известни рискове за своите туристи. 
Днес ще разгледаме най-известните сред тях, като едновременно с това ви дадем и практически насоки и съвети как да се предпазите и да си осигурите сигурност предварително, за да си изкарате страхотно по време на пътуването. 
 

Париж 

 
Френската столица продължава да бъде емблематичен символ на перфектната романтична ваканция. Не е задължително обаче да посетите Париж само с половинката си, за да му се насладите подобаващо. Всъщност, градът е идеален и за семейна ваканция, особено предвид факта, че тук се намира Дисниленд, а и много други прекрасни атракциони за деца. 
Основният риск в Париж за туристите продължава да бъде джебчийството. Между другото, това е и най-често срещаното престъпление в района на френската столица. Въпреки усилията на местните органи на реда, дребните кражби продължават да растат по численост. Те са най-често срещани в района на известните местни забележителности – Айфеловата кула, Триумфалната арка, Двореца Версай, Музеят Орсе и други. 
Най-добрата защита срещу джебчийството е вашата собствена бдителност. В допълнение, добре е да не посещавате тези места с твърде много пари в брой в себе си. Дръжте чантата с документите и мобилния си телефон в ръката или пред себе си, а не в зоната на гърба. 
 

Дъблин

 
Ирландската столица е страхотно място за културен туризъм, съчетан с посещението на прекрасни природни местности в околността. Дъблин е вторият по големина град и предлага на туристите страхотно разнообразие от забавления и културно-исторически забележителности. Да не говорим, че той е символът на националната пъб традиция! 
За съжаление обаче, Дъблин е един сравнително опасен град. Нивото на престъпност тук е над 55%. И освен кражби, тук могат да ви се случат и далеч по-страшни места. Рискът обаче е само през нощта и по главните улици на столицата. Ако решите да тествате нейния нощен живот, по-добре е да се движите в големи компании и да сте бдителни. 
Още по-практична идея е да разглеждате Дъблин в професионален гид. Той ще е наясно къде не е безопасно за туристи, а и изобщо за мирни граждани. 
 

Брюксел

 
Белгийската столица, която негласно се превърна и в сърцето на Европейския съюз също има какво да предложи на туристите. Брюксел е космополитен град, впечатляващ с прекрасната си архитектура, дружелюбните местни, които на практика са от всички краища на света и с различна етническа принадлежност. Туристите обичат да експериментират с националната кухня в изисканите брюкселски ресторанти, а също така да се наслаждават и невероятните градски шопинг приключения. 
Това, което прави Брюксел потенциално опасна дестинация е рискът от терористичен акт. Градът е бил атака на тероризъм неколкократно през последните години. Нещо повече – при издирване на терористи, много често те са били откривани именно на територията на белгийската столица. 
Най-добрият съвет, който можем да ви дадем по време на престоя ви в Брюксел е да избягвате използването на метрото, както и да присъствате на публични масови събития с голямо стълпотворение от хора. 
 

Цюрих 

 
Швейцария е прекрасна стана с уникална природа, заради която главно я посещават туристите. Алпите са идеални за ентусиастите в сферата на зимните спортове. Тук можете да се насладите и невероятна култура, архитектура и луксозно настаняване, включително в района на прелестни езера. 
Луксозно обаче е и здравеопазването в Швейцария. Според официалните данни това е страната с най-скъпите медицински услуги в Европа. 
Рискът да сте турист в Швейцария е огромен, ако ви се наложи да посетите доктор или дентален специалист. Понякога консултация и дребна манипулация биха ви стрували почти колкото настаняването в среден клас местен хотел. 
Нашият съвет да избегнете висок финансов риск по време на туристическа обиколка из Швейцария е предварително да сключите застраховка "Пътуване в чужбина". Тя ще покрие евентуалните медицински разходи, включително и такива, свързани с болнично лечение в страната. 
 

Лондон 

 
Лондон е една от най-често посещаваните европейски столици. Този космополитен град предлага уникално разнообразие от активности за всякакви възрасти. Местните забележителности Биг Бен, Окото на Лондон и Бъкингамският дворец събират хиляди туристи на ден без значение кое време от годината е. 
Рисковете, които крие посещението във великобританската столица, са свързани с транспорта. Напоследък, все по-често се чува за отменени и забавени самолетни полети от и до Лондон. 
Това, което можете да направите, за да се подсигурите предварително, е да пътувате с проверени и надеждни авиокомпании. В някои случаи полетът ви с тях може да излезе по-скъпо, но пък те предлага солидни компенсации в случай на отменен или закъснял полет. 
 

Неапол 

 
Южна Италия е страхотен избор за туризъм. Прекрасният климат, средиземноморските плажове, а и местната култура са повече от впечатляващи. Кулинарните ентусиасти, между другото, избират именно Неапол, защото тук могат да вкусят едни от най-автентичните италиански рецепти. 
За съжаление, това не е най-безопасният град в района на Страната на Ботуша. Всъщност, тук е центърът на мафията и престъпността е на доста високо ниво. На практика, почти навсякъде в Неапол сте в риск от кражба или нападение. 
Най-доброто, което можете да направите за вашата сигурност като турист в Неапол, е добре да организирате ваканцията си. Предварително изберете място за настаняване в относително спокоен и безопасен квартал. Посещавайте културните забележителности с малко пари в брой и винаги в група или поне с гид. Избягвайте нощния живот в съмнителни крайни квартали. 
Обиколката из най-красивите и интересни места в Европа е вълнуваща, но и изпълнена с немалко рискове. За да не си развалите почивката, постарайте се предварително да измислите начин да избегнете неприятни ситуации и инциденти.