Рекордна цена на златото

06/03/2024г. | Финанси
Рекордна цена на златото

През изминалата седмица цената на златото отбеляза рекорден ръст, достигайки  2141,79 долара за тройунция на 04.03.2024 г. Това накара много от инвеститорите да преосмислят своите планове за вложения в благородния метал. Последният сериозен скок беше през декември миналата година, когато цената стигна до 2130 долара / тройунция. 


*Движение на цената на златото на живо. Източник: www.bullionvault.com *

Причини за покачване на цената

Основните причини за тази тенденция, която наблюдаваме, са геополитическото напрежение в САЩ, както и по-слабите PMI (индекс на производствената активност) данни. Според техническия анализ по инстумента "Корекция на Фибоначи", цената може да достигне пик от 2180 долара за тройунция, като от началото на годината досега златото е покачило цената си с около 2,63%.


Очакванията за понижаване на лихвените проценти в средата на тази година от Фед, също е сред причините цената на златото да продължава да расте. Тъй като двете неща вървят обратно пропорционални, то докато лихвените проценти падат, златото ще бележи нови върхове.


По думите на Александър Зумпфе, старши търговец на благородни метали в Heraeus, следващите дни ще са решаващи за това дали златото ще запази посоката, по която върви или ще наблюдаваме период на консолидация.


През последните седмици се наблюдава значителен спад в заводската производителност на САЩ. От друга страна, потребителите стават все по-скептични. Техните виждания за ситуацията са нещата да стават все по-зле през следващите месеци. Именно затова и плановете и стратегиите за инвестиции в злато на доста от хората се променят с всеки изминал ден.

Други тенденции и очаквания за цените 

По данни на Ройтерс, притежанията на борсово търгуваните фондове (ETF) не спират да намаляват. Най-големият сред ETF-те, SPDR Gold Trust's GLD holdings, наблюдава спад с около 7% за тази година.


При спот цената на среброто също се наблюдават покачвания. От декември насам то се е покачило с  0,2%. „Това означава, че златото не се покачва само в момента и повишава шансовете за по-устойчив растеж“, каза Оле Хансен, ръководител на стоковата стратегия на Saxo Bank.


Очакванията за следващите месеци са, че ако икономиката на САЩ продължава да търпи сериозни разколебавания, цената на златото ще запази тенденцията да нараства.


Дали благородният метал ще достигне нови върхове и още по-високи рекорди със своята цена или тенденциите ще обърнат движението в обратна посока? Ще продължаваме да следим темата и да ви държим в течение с цените и най-новото в света на инвестициите. Вижте още любопитни теми тук.